Olieindustri: Kun lille risiko ved Grønland

På trods af barsk kritik af olieselskabernes planer om at bore efter olie ved Grønland, regner industrien med at begynde med boringer som planlagt.

Olieefterforskning langs den grønlandske kyst er fyldt med risici, advarer eksperter nu om. Alligevel forventes de første efterforskningsboringer snart at gå i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hård kritik mod planlagt olieefterforskning ved Grønland fra både WWF og en af verdens ledende eksperter i olieforurening i isfyldte farvande, får ikke olieselskaberne til at tøve. Derfor vil de første boringer efter olie sandsynligvis begynde i farvandet mellem Grønland og Canada i juli måned.

Kritikken er udløst efter den katastrofale olie-ulykke i den Mexicanske Golf, hvor olie i store mængder fortsat strømmer ud fra en BP-boring. Noget tilsvarende kan ske i Grønland, hvor konsekvenserne dog vil være langt værre på grund af det sårbare arktiske miljø.

Det advarer blandt andet Peter Wadhams, professor i oceanografi ved Cambridge University, om i Berlingske Tidende torsdag. Peter Wadhams har siden midten af 70'erne forsket i olieforurening i isfyldte farvande.

Talsmand for olieselskaberne med interesser i Grønland, Arne Rosenkrands fra DONG, siger, at han lytter til kritikken, men at det ikke ændrer på planerne:

"Jeg har som følge af katastrofen i Golfen nedsat et udvalg, der skal analysere på de resultater og svar, vi forhåbenligt snart får på, hvordan katastrofen kunne ske. For os er det helt afgørende, at sikkerheden ved boringer er i top. Og derfor vil vi selvfølgelig også lære så meget som muligt af katastrofen i den Mexicanske Golf. Men det er dog vigtigt for mig at understrege, at forholdene i golfen er helt anderledes end ved Grønland, hvor vandet slet ikke er lige så dybt," siger Arne Rosenkrands. 

Misunder ikke BP


Ud over danske DONG har blandt andet britiske Cairn Energy, norske Statoil og amerikanske Exxon og Chevron licenser til at bore ved Grønland. Det er dog kun Cairn Energy, der har konkrete planer om at bore i indeværende år. For DONGs vedkommende forventer man ikke at lave efterforskningsboringer de næste mange år.

"Ingen olieselskaber kan give en 100 procent garanti for, at der ikke kan ske ulykker. Men jeg kan forsikre, at alle selskaber tager sikkerhedsspørgsmålet meget meget alvorligt. Tro mig - intet olieselskaber ønsker at ende i den situation, som BP er endt i nu," siger Arne Rosenkrands.