Oliegiganter er samarbejdsvillige forud for Opec-møde

Foto: Leonhard Foeger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forud for torsdagens Opec-møde i Wien har Saudi-Arabien og Rusland, der er verdens største olieproducenter, meddelt, at de vil gøre "hvad der skal til" for at nedbringe beholdningen af olie, der dermed skal styrke priserne.

Det skriver Financial Times.

Kommentaren alene havde øjeblikkelig effekt på olieprisen tirsdag, hvor prisen på Brent steg til 54 dollar tønde fra tidligere 47 dollar per tønde.

Dog er snak ikke nok. Den kritiske situation på oliemarkedet, der har stået på siden 2015, kalder på yderligere tiltag, der vil være omdrejningspunktet for torsdagens møde i Østrig.

Saudi-Arabiens energiminister, Khalid al-Falih, og hans russiske modstykke, Alexander Novak, støtter en forlængelse af Opec-aftalen fra november 2016, hvor parterne indgik en historisk aftale om, at fastholde olieproduktionen på 1,8 mio. tønder om dagen i første halvdel af 2017.

Hvad udmeldingen om, at gøre "hvad der skal til" egentligt betyder vides først sidst på ugen. Dog har et anonymt medlem af Opec-delegationen sagt til Financial Times, at kommentarens formål blot er at "berolige markedet og ikke efterlade det uden styring".