Oliegigant: København var en succes

Den britiske olie- og gaskæmpe BP går nu mod strømmen og erklærer klimatopmødet i København for en succes.

BP Chief Executive Tony Hayward listens during a news conference in London February 2, 2010. British oil major BP reported a lower than forecast 33 percent rise in fourth-quarter replacement cost profit as refining margins were squeezed and warned that an operational turnaround could slow this year. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: BUSINESS ENERGY) Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultatet fra COP15 i København i december får nu ros fra et af verdens største olie- og gasselskber. Det er topchefen i det britiske olie- og gasselskab BP, Tony Hayward, der på en tale ved London Business School, har rost resultatet fra mødet i København:

"Der er en stigende forståelse af, at vi ikke kan tilllade os at blive lammet, bare fordi vi ikke har fastsat bindende mål for CO2-reduktioner. Nationale regeringer ved, at de må handle, selv om der ingen global traktat er. I København var det første gang i 20 år, at størstedelen af verdens lande mødte op og blev enige om at gå i samme retning. Mest afgørende var det, at Kina og USA nu er med," lød det fra Tony Hayward.

Ikke nok vedvarende energi

Tony Hayward understegede desuden, at man efter topmødet vil se et endnu større fokus på energieffektiviseringer:

"Energi-effektivisering er en hjørnesten i det 21. århundrede og vil under alle omstændigheder være første prioritet. Det vil sige, at vi vil se mere effektive køretøjer, bygninger og elektronik - lige som vi vil se flere investeringer i teknologi og infrastruktur," vurderer Tony Hayward.

Han afviser, at verden vil kunne gøre sig fri af fossile brændstoffer inden for en nær fremtid:

"Vores prognoser viser, at det globale behov for energi vil fordobles frem mod 2050. Det behov kan vi kun imødekomme ved at diversificere vores energikilder. Derfor vil der stadig været et stort behov for fossile brændstoffer - særligt gas. Der er ingen tvivl om, at andelen af vedvarende energi vil stige. Men vi må også være realistiske - prognoser lyder da også på, at vedvarende energi højst kan udgøre fem procent af verdens energiressourcer i 2030," sagde Tony Hayward.