Oliegigant har tjent styrtende i Nordsøen

Amerikanske Hess klager over nye skatteregler i Nordsøen, men milliarderne vælter ind, og Danmark er et af de lande, hvor giganten tjener allerflest penge.

Hess tjener, på trods af øgede danske afgifter, mange milliarder på olie i Nordsøen. Her ses "Syd Arne" som fra 2004 til 2011 har generet et årligt afkast på min. 17 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: MEDVIND/BENT SOERENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en guldrandet forretning for den amerikanske oliegigant Hess at være operatør på det store Syd Arne-felt i Nordsøen. Selskabet fik i 2004 lov til at blive på det gamle og langt mere lukrative skattesystem, og både indtjeningen og afkastet har været af en kaliber, som enhver virksomhed ville drømme om.

Det viser Berlingske Research’ gennemgang af de tilgængelige regnskaber, der dækker perioden 1999-2011.

Siden produktionen begyndte i 1999 og frem til 2011, har selskabet samlet tjent 11,2 milliarder kroner efter skat ud af en omsætning på 25,3 milliarder kroner. Dermed lander hele 44 procent af omsætningen på bundlinjen. Den samlede skattebetaling har været fire milliarder kroner, og dermed har skattesatsen i snit blot været 27 procent.

Hess har gennem årene investeret mange penge i udbygningen af Syd Arne, men selv når investeringerne tages med i betragtning, har Syd Arne leveret et årligt afkast, der i perioden 2004-2011 har svinget mellem 17 og 34 procent – efter skat vel at mærke. Afkast efter skat i de niveauer er selv i oliebranchen sjældne.

Hess’ danske selskab er da også en juvel for den globale gigant Hess Corporation. Mens under fem procent af Hess-koncernens samlede produktion af olie og gas i perioden 2004-2011 er kommet fra Danmark, så har Hess Denmark leveret hele 11,5 procent af koncernens overskud efter skat.

Fremover skal alle selskaberne i Nordsøen beskattes ens, men selv hvis Hess siden 2004 havde betalt 65 procent i skat i stedet, så ville Hess’ danske selskab stadig have haft en bedre indtjening end Hess-koncernen globalt. Trods den gyldne forretning med Syd Arne-feltet, som Hess ejer 61,5 procent af, har selskabet sammen med tyske Bayerngas været meget højlydt i sin kritik af, at alle selskaberne i Nordsøen fremover skal beskattes ens.

»Siden Hess satte Syd Arne feltet i drift i 1999, har vi returneret størstedelen af vores profit til den danske stat gennem skat og reinvestering. Det er usandsynligt, at vi i samme grad vil investere i feltet under de ændrede skattevilkår, regeringen har lagt op til,« skriver Hess Denmarks direktør, Anders Nymann, i en e-mail til Berlingske Business.