Oliegigant dropper Arktis

Shell skrinlægger sommerens planlagte prøveboringer efter olie nord for Alaska, hvor det multinationale selskab har investeret 27 mia. kr. i efterforskning. Greenpeace jubler over, at Shell nu kaster håndklædet i ringen.

Under en bugsering i en vinterstorm i Beafort Havet nord for Alaska i slutningen af december 2012 rev en af Shells borerigge med navnet Kulluk sig løs fra sin slæbebåd.  Arkivfoto: US Coast Guard Fold sammen
Læs mere

Jagten på olie i det sårbare havmiljø i Arktis er en meget kontroversiel sag. Ikke mindst i Alaska og Grønland. Det seneste år har den voksende modstand nået nye dramatiske højder, og miljøorganisationer håber nu på, at oliegiganten Shell har taget første skridt mod at skrinlægge oliejagten fuldstændig i Alaska.

Verdens næststørste olieselskab, britisk-hollandske Shell, har netop besluttet at opgive sommerens planlagte prøveboringer til havs nord for Alaska.

Det er andet år i træk, at Shell opgiver olieboringer i USAs arktiske delstat. Shell har i løbet af syv år investeret fem milliarder dollar, der svarer til 27 milliarder kroner, på efterforskningen i to hav­områder, så Shell har mistet enorm prestige ved at droppe de planlagte boringer.

Den aktuelle beslutning om at lægge boringerne i mølposen i år kommer blot en uge efter, at en række organisationer i Alaska ved en domstol i delstaten har vundet en retssag mod Shell og de amerikanske forbundsmyndigheder.

Retten fastslog, at det var ulovligt, at USAs indenrigsministerium havde givet Shell grønt lys til prøveboringerne til sommer. Tilladelserne var udstedt uden tilstrækkelig information om miljøet.

Shells topchef Ben van Beurden kalder domstolens afgørelse for et skuffende resultat. Efter dommen ser han ingen klare udsigter for selskabet i Alaska. Ben van Beurden er derfor ikke parat til afsætte yderligere penge til prøveboringer i Alaska i 2014.

I miljøorganisationen Greenpeace er der jubel over, at Shell kaster håndklædet i ringen.

»Shell har hårdnakket ignoreret advarslerne om, at olieboringerne i Alaska og det øvrige Arktis er ekstremt risikable og en gambling med den skrøbelige natur. Selskabets dumdristige projekt blev blæst omkuld, da en af Shells olieplatforme sidse år blev kastet rundt af bølgerne, så Shells beslutning er den eneste logiske,« siger Jon Burgwald, der er ansvarlig for arktiske spørgsmål for Greenpeace i Danmark.

Shell dårligt forberedt

Shell stoppede sidste år forberedelserne til sine 2013-prøveboringer efter en række uheld med to borerigge. Aktiviteterne vakte international opsigt, fordi uheldene med boreriggene på åbent hav tydeligt viste, hvor dårligt forberedt Shell var på operationer i Arktis. I det ene tilfælde rev en borerig sig løs fra slæbefartøjerne under en voldsom storm.

For både industrien og miljøbevægelserne er der mest på spil i Alaska og Grønland, hvor det i disse år er muligt at bore fra midt på sommeren til ud på efteråret. Resten af året er operationer umulige. Men i takt med klimaforandringerne håber olieindustrien på, at man kan bore i større og større perioder af året, fordi der ventes mindre havis i Arktis.

Havene nord for Alaska er kendt for sine voldsomme storme og bidende kulde, mens havene ved Vest- og Østgrønland både har kulde, storme og vanskelige isforhold, blandt andet masser af drivende isbjerge fra flere hundrede grønlandske gletschere. Kolliderer et isbjerg med en borerig, risikerer man en miljø­katastrofe i tilfælde af olieudslip, advarer miljøorganisationer og eksperter.

Cairn Energy dropper Grønland i år

Det skotske olieselskab Cairn Energy har også skrinlagt en planlagt prøveboring ved Vestgrønland i år.

Selskabet brugte i 2010 og 2011 sammenlagt mellem seks og syv milliarder kroner på otte prøveboringer. Sidste år sagde Cairn Energys ledelse, at den planlagde den niende prøveboring ved Grønland i 2014.

Men Grønland kommer alligevel ikke med i Cairns program for prøveboringer efter olie til sammenlagt 2,2 milliarder kroner i år. Det meddelte selskabet i sidste uge. Og det er en alvorlig bét for Grønlands Selvstyre, som er forhippet på at få flere prøveboringer.

Ifølge en talsmand for Cairn ser selskabet fortsat et markant oliepotentiale i Grønland, men selskabet har haft travlt med at færdiggøre planlægningen for de kommende måneders prøveboringer andre steder. Selskabet vil i år bore i bl.a. den britiske del af Nordsøen og i norsk farvand.

Skrappe internationale krav

Tidligere er Cairns prøveboringer blevet stærkt kritiseret af Greenpeace, fordi de ifølge miljøbevægelsen i tilfælde af olieudslip rummer stor fare for ødelæggelser af miljøet.

Men både Cairn og Grønlands Landsstyre forsvarer operationerne med, at Cairn i Grønland arbejder under de skrappeste internationale krav.

Siden to store fund i den vestlige del af Barentshavet er interessen for olie og gas i Norges arktiske havområder steget markant.

De norske oliemyndigheder har sidste år givet 20 licenser til olieselskaber i den vestlige del af Barentshavet, hvor der ingen problemer er med is.

Til gengæld kan det være koldt og stormende. I 2013 lempede de norske myndigheder desuden på reglerne for sikkerhed, så boringer kan foregå i den østlige del af Barentshavet, hvor der er ret vanskelige isforhold.