Oliefund starter arktisk kapløb

Oliefund i Grønland vil kunne igangsætte et kapløbom at udnytte de store uudnyttede oliereserver i Grønland og de øvrige arktiske farvande i Norge, Canada, USA og Rusland.

Foto: KIRSTEN PETERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AASIAAT. Det britiske olieselskab, Cairn Energy, vil i dag annoncere, at det har fundet olie i Grønland, Det vil kunne igangsætte et kapløb og et boom om at udnytte de store uudnyttede oliereserver i Grønland og de øvrige arktiske farvande i Norge, Canada, USA og Rusland.

Cairn har fundet olie, samtidig med at verdens hidtil største oliekatastrofe i Den Mexicanske Golf fortsat optager og bekymrer olieselskaber og regeringer verden over. Der arbejdes på højtryk for at skærpe sikkerhedskrav i forbindelse med fremtidige boringer. Og boretilladelser kan trække ud, fordi myndighederne skærper kravene og vil presse olieselskabernes udgifter på efterforskning op. Myndigheder og politikere i bl.a. Norge, Canada og USA har iværksat helt eller delvist stop for nye boringe og efterforskning på dybt vand og i arktiske farvande. Grønlands Selvstyre vil ikke ikke stoppe den grønlandske efterforskning.

Det er britiske The Guardian, der kommer med oplysningen om oliefundet vest for Diskoøen, hvor Cairn har boret siden begyndelsen af juli. Cairn afviste i aftes over for avisen at kommentere oplysningerne. Direktøren for Grønlands Selvstyres råstofforvaltning, Jørn Skov Nielsen, der arbejder tæt sammen med Cairns ansvarlige for Grønland, afviste ligeledes over for business.dk at kommentere sagen.

De amerikanske geologiske undersøgelser USGS har i en rapport vurderet, at der ligger 51 milliarder tønder olie i farvandene omkring Grønland, heraf en tredjedel i farvandet mellem Vestgrønland og Canada. Cairn mener, at der i boreområdet vest for Diskoøen, hvor Cairn nu har opdaget olie, er ressourcer på fire milliarder tønder. I går sagde kommerciel direktør Simon Thomsen til business.dk, at Cairn, når den igangværende borekampagne i år og de næste år er færdig, har selskabet skudt en milliard dollar, seks milliarder kr., i prøveboringer vest for Diskoøen.