Olieboss: Verden løber snart tør for olie

Ifølge direktøren for det franske olieselskab Total, begynder verdens olieproduktion at stagnere indenfor de næste år. "Verden vil mangle tilstrækkeligt med energi", lyder vurderingen.

Foto: SUPRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biler der løber tør for benzin, kraftværker uden olie og virksomheder der må slukke maskinerne på grund af mangel på brændstof.
 
Det kan, i yderste konsekvens, blive fremtiden, hvis udviklingen går, som topchefen for det franske olieselskab Total, Christophe de Margerie, forudser. Oliedirektøren er nemlig af den faste overbevisning, at olieselskaberne er ved at nå loftet, når det gælder evnen til at finde ny olie.

"I løbet af få år, vil olieproduktionen runde 95 mio. tønder olie om dagen, og derefter flade ud. Uanset hvor geniale vi er og uanset hvor meget olieselskaberne investerer, vil produktionen ikke blive højere," siger Christophe de Margerie i Forbes.Total er, som en række andre af verdens olieselskaber, efterhånden helt ude i klodens yderste kroge, for at finde ny olie. Det betyder bl.a. at Total er særdeles aktiv i Angola, hvor også danske Maersk Oil i disse år leder efter olie på dybt vand ud for landet.

"Verden vil opleve energimangel," siger Christophe de Margerie, der forventer, at priserne vil blive drevet op og at de statsejede olieselskaber vil øge deres indtægter markant. Samtidig forventer han, at verden i stigende grad må vende sig mod alternative energikilder, herunder kul, sol og atomenergi.