Olie trækker A.P. Møller ned i 2015 efter rekordresultat

De store fald i olieprisen vil ramme A.P. Møller-Mærsk-koncernen i år og udløser lavere forventninger. Det sker efter virksomhedens største overskud nogensinde.

De store fald i olieprisen vil ramme A.P. Møller-Mærsk-koncernen i år og udløser en lavere forventning. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: TIM CHONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk forventer lavere indtjening i 2015 på grund af faldet i olieprisen, efter selskabet har tjent over 34 mia. kr. i 2014. Samtidig vil selskabet udbetale et ekstraordinært udbytte, efter A. P Møller har besluttet at sælge aktieposten i Danske Bank.

Konglomeratet forventer et nettoresultat på »lidt under« 4 mia. dollar mod 4,1 mia. dollar året før. Analytikere forventer i følge Ritzau Finans i gennemsnit et resultat på 4,8 mia. dollar i 2015. Det er særlig de lavere oliepriser, som påvirker de lavere forventninger.

»Maersk Oil forventer et betydeligt lavere resultat for 2015 end 2014, fordi break even er nået med oliepriser på 55.60 dollar pr. tønde,« skriver ledelsen om forventningerne til 2015.

I 2014 tjente oliedelen en mia. dollar - stort set som forventet af selskabet selv. Men de stærkt faldende oliepriser siden sidste sommer får virksomheden til at forvente »et betydeligt lavere resulatet« i 2015.

Den samlede indtjening i gruppen var 5,2 mia. dollar mod 3,8 mia. dollar året før. Resultatet er positivt påvirket af en indtægt på 2,5 mia. dollar fra salget af Danske Supermarked og negativt påvirket af en stor nedskrivning på brasilianske oliefelter på 1,7 mia. dollar. Indtjeningen, der i danske kroner er 34,2 mia. kr., er den højeste indtjening nogensinden i virksomhedens historie.

»Det kan nok ikke overraske nogen, at vi er meget tilfredse med resulatet i år,« siger topchef Nils Smedegaard Andersen på en telekonference efter regnskabet.

»Forbedringerne kommer på tværs af virksomhederne. Den absolut største faktor er Maersk Line, Terminals og Services. Maersk Oil har en lille tilbagegang og Maersk Drilling var fuldstændigt som forventet lavere,« siger Smedegaard.

Containerrederiet Maersk Line tjente 15,2 mia. kr., Mærsk Drilling, der udlejer boreplatforme, havde et overskud på 3,1 mia. kr., mens havnedelen APM Terminals resultat var 5,9 mia. kr.

Til gengæld var der tab i det femte ben APM Shipping Service, som havde et minus på halvanden mia. kr.

Bestyrelsen har foreslået et ordinært udbytte på kr. 300 pr. aktie. Derudover har selskabet besluttet at sælge sin aktiepost på 20 pct. i Danske Bank. Penge fra det salg vil blive betalt ud som ekstraordinært udbytte.

»A.P. Møller - Mærsk har været storaktionær i Danske Bank siden 1928. Det har været en god investering, og det kommer vores aktionærer til gode i form af det ekstraordinære udbytte, som bestyrelsen foreslår. Vi tilbyder desuden alle vores aktionærer, på lige fod, at overtage de aktier i Danske Bank, som de hidtil har ejet indirekte,« skriver bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen.

A.P. Møller - Mærsk Q4 2014

I mio. dollar Q4 2014 Q4 2013 Ændr.
i pct.
Omsætning 11715 11984 -2%
Driftsresultat 459 1731 -73%
Nettoresultat (fortsættende) 189 936 -80%