Oister ændrer ikke på mobilpriserne

Kunder hos lavprisselskabet, der har stået i spidsen for mobilkrigen, skal have lommeregneren frem, når de skal se, hvor meget af deres dataabonnement de kan bruge i udlandet.

Oister ændrer ikke på sine abonnementer eller priser, men kunderne kan kun bruge en nærmere beregnet del af deres dataabonnement på ferien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det »3«-ejede lavprisselskab Oister, som er gået forrest i mobilkrigen herhjemme i længere tid, ændrer ikke på sine mobilpriser, når EU fra 15. juni kræver, at man kan bruge tale og data på ferie i Europa til samme pris som herhjemme.

Som det eneste af teleselskaberne har Oister, som samtidig er det sidste til at offentliggøre konsekvenserne, valgt at holde sig til den særdeles indviklede beregning, som EU bruger for at fastlægge den øvre grænse for, hvor meget af sit dataabonnement man kan bruge til hjemlandets pris.

»EU giver mulighed for at sætte en »fair use«-grænse (grænse for rimelig brug, red.), som definerer, hvor meget data kunderne maksimalt skal kunne bruge på roaming. Og den grænse vil vi benytte,« siger Oisters direktør, Jesper Bennike, i en udtalelse.

Så skal der regnes...

Det betyder, at Oister-kunder kan tale, sende SMS-tekstbeskeder og MMS-billedbeskeder i EU til samme pris som i Danmark, men ens dataforbrug i udlandet afhænger af, hvor mange gigabyte man har i sit mobilabonnement, og hvad man betaler for det. Et abonnement til 89 kroner om måneden med otte gigabyte data, giver ret til at bruge 2,5 gigabyte i Europa. Betaler man 119 kroner, kan man bruge 3,34 gigabyte uden at betale ekstra. Bruger man mere, skal der afregnes for det.

Oisters kunder får direkte besked i løbet af næste uge om ændringerne.

Også Oisters ejer, »3«, har besluttet at fastholde de nuværende priser og datapakker, hvor man kan bruge op til ti gigabyte data om måneden i udlandet. Dog vil omkring 50.000 »3«-kunder fremover kun kunne bruge deres telefon i Danmark, medmindre de betaler for et dyrere abonnement.

Mange får højere mobilregning

En række af de øvrige teleselskaber hæver priserne for derved at give ret til at bruge data på ferien, men de har alle sat en lettere forståelig maksimumgrænse som en fast del af abonnementet, der typisk stiger med 10-20 kroner.

Selv om EU har forbudt teleselskaberne at tage særligt roaminggebyr, er de priser, som teleselskaberne afregner med hinanden til, stadig meget høje. Der skal således betales 57 kroner pr. gigabyte data, som kunden forbruger.

Roamingtrafikken gavner især de sydeuropæiske teleselskaber, som har langt flere turister end de nordeuropæiske, ligesom navnlig nordiske og baltiske mobilkunder har langt flere data i deres mobilabonnement. Hvor et dansk teleselskab får omkring 20 procent af sin roaming ind på udenlandske besøgende i Danmark, skal der afregnes med 80 procent for danskere, der rejser til udlandet.