Også Stofa skrotter TV-boksen

Landets næststørste kabel-TV-selskab fjerner kodningen af de digitale TV-signaler, så man kun behøver en boks, hvis man vil have noget ekstra.

Overalt i verden bliver der solgt massevis af omformerbokse - ellers kan man nemlig ikke se digitalt TV på sin nye fladskærm, hvis der ikke er indbygget en omformer i fjernsynet. Foto: Justin Lane, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets næststørste leverandør af kabel-TV, Telia Stofa, følger nu i konkurrenten, det TDC-ejede YouSees fodspor og dropper den digitale boks hos sine TV-kunder.

Stofa, hvis kunder alle er antenne- og boligforeninger, har allerede aftaler i stand med to store antenneforeninger i Aalborg og Hjørring. Her vil alle kunne droppe den løse omformerboks, som skal omkode signalet, hvis deres fladskærmsfjernsyn allerede har en indbygget omformer til kabel-TV, hvad de fleste nyere fjernsyn har.

Snart 100.000 kunder

Herefter skal man kun bruge - og betale for - Zaptor-boksen, hvis man ønsker adgang til ekstra funktioner som kanaler i ekstrafin HD-billed- og lydkvalitet, start forfra midt i en direkte udsendelse, mulighed for at leje film eller f.eks. bruge DRs arkiver.

Stofa forhandler nu med andre antenneforeninger og satser på, at omkring 100.000 TV-seere om kort tid er med i den nye aftale.

YouSee presser på

»Vort koncept har intet med YouSee at gøre. Vi har arbejdet på det rigtigt længe, men vor tilgang er langt mere kompliceret end YouSees, fordi vi skal igennem en lang række antenneforeninger. Men YouSee skubber selvfølgelig til udviklingen, fordi de er så store,« forklarer Stofas informationschef, Jesper Maack.

Uanset om man har en omformer i fjernsynet eller i Zaptor-boksen, skal man have et abonnementskort. Stofa halverer prisen fra 375 kroner om året til 187,50 kroner for det første kort. Efterfølgende kort til andre fjernsyn i huset koster 49,50 kroner stykket, også halv pris.

Ingen sort skærm

Stofa vil fortsat sende alle eksisterende TV-kanaler ud analogt. Derved kan ældre fjernsyn uden boks fortsat anvendes, dog ikke med de nye muligheder, og man kan i samme husstand fint have et hoved-TV med digital billed- og lydkvalitet og flere mindre fjernsyn, som modtager det analoge TV-signal fra vægstikket.

YouSee besluttede fra 15. september at fjerne kodningen af det digitale signal for alle sine kunder. Hidtil har 11 procent af de 1,1 millioner YouSee-kunder haft den nødvendige omformerboks. Den kan de nu undvære, hvis de blot ønsker at se TV i digital kvalitet uden ekstrafunktionerne. Det samme kan de godt 32.000 Stofa-kunder nu, der har en Zaptor-boks.

Stofa forsyner cirka 600.000 danske husstande med TV- og radiosignaler. Heraf har 350.000 husstande også mulighed for at få Internet-forbindelse via kabel-TV stikket. Og 250.000 kunder har mulighed for at få digitalt TV.

Læs mere:
Få en forklaring på de vigtigste ord og forkortelser i den digitale TV-verden