Også pensionsselskab i clinch med Finanstilsyn

PFA Pension har fået et påbud fra Finanstilsynet om, at pensionsselskabet ikke længere må bruge nogle kunders penge til at betale rabatter til andre kunder.

PFA Pension har fået påbud fra Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af landets store mastodonter inden for den finansielle sektorer har set sig så sure på Finanstilsynet, at de overvejer at klage til Erhvervsankenævnet.

Tidligere på dagen kom det frem, at Danske Bank har fået et påbud, der betyder, at bankens kapitalkrav er blevet øget med otte milliarder kroner. Og nu fortæller PFA Pension i en selskabsmeddelelse, at også pensionsselskabet har fået et påbud fra Finanstilsynet.

Pensionsselskabets sag er dog vidt forskellig - og ikke helt så alvorlig - i forhold til Danske Bank. Det drejer sig om, at PFA Pension ifølge Finanstilsynet så at sige har brugt nogle kunders penge til at betale rabatter til andre kunder. Og den går ikke

»Vi har givet et påbud, fordi PFA har anvendt nogle kunders midler til at betale rabatter til nye kunder,« siger Jan Parner, der er vicedirektør hos Finanstilsynet.

Kundernes penge er ikke almindelig egenkapital

PFA Pension har i dag samlet basiskapital for 18 milliarder kroner, heraf er de seks milliarder almindelig egenkapital, mens de 12 milliarder kroner er såkaldte bonushensættelser - det er så at sige kundernes egne penge.

De såkaldte bonushensættelser må gerne bruges ved almindelige beregninger af pensionsselskabets økonomiske sundhedstilstand og soliditet. Men de 12 milliarder kroner må ikke bruges til at finansiere særlige rabatordninger, der skal lokke nye kunder til eller fastholde bestemte grupper inden for den nuværende kundegruppe.

Hvis ikke alle kunder får rabat på én gang, må pensionsselskabet ifølge Finanstilsynet ikke bruge af kassen med bonushensættelser.

Men den regel har PFA Pension brudt, og derfor har pensionsselskabet fået et påbud om, at det ikke kan fortsætte sin nuværende praksis. Derudover skal PFA Pension også tilbageføre de midler, der frem til nu er blevet brugt fra de kollektive særlige bonushensættelser til at finansiere rabatterne.

PFA Pension: Ingen betydning for kunder

Hos PFA Pension er koncernchef Henrik Heideby uenig i Finanstilsynets afgørelse, men har samtidig over for Berlingske Business travlt med at nedtone betydningen.

»Det er ikke noget, som den enkelte pensionsopsparer overhovedet vil opleve som et problem. Det er mere en principiel sag end noget, der har betydning i kroner og ører. Vi retter selvfølgelig ind. Men vi er uenige i påbuddet, og det har vi også jurister til at kigge på,« siger han. 

»Vi synes, at det er fuldstændigt uforståeligt, at egenkapital og særlig bonuskapital ikke er fuldstændigt parallelle,« siger Henrik Heideby. 

Hårdere kurs i finansiel sektor

Han mener, at der generelt er en noget hårdere tone over for den finansielle sektor fra myndigheder og politikere.

»Jeg fornemmer, at den finansielle sektor i hele verden ikke er højt rated hos hverken politikere eller embedsfolk,« siger Henrik Heideby og fortsætter:

»Det betyder så, at man har strammet skruerne rigtigt meget, og måske er pendulet svinget for meget til den ene side. Og derfor kommer der nogle forskellige påbud - ikke kun i Danmark, men også andre steder - som måske ikke helt holder vand. det er måske det, vi ser konsekvenser af.«

Hos Finanstilsynet er vicedirektør Jan Parner uforstående over for PFA Pensions protester. Tilsynet oplyser, at alle pensionsselskaber for flere år siden er blevet oplyst om reglerne.