Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske offshorevirksomheder vender sig i stigende grad mod de globale markeder, hvor energisektoren årligt eksporterer for mere end 100 milliarder kroner.
»Hele offshoresektoren er i vækst, og der er store eksportmuligheder inden for både olie gas og vedvarende energi. Det heldige er, at Danmark står stærkt begge steder, så uanset om vi taler vind eller olie og gas, så kommer vi formentlig til at se en stor eksportstigning fremover,« siger Jakob Linulf, sektorrådgiver for klima og energi hos Eksportrådet.
En af de danske virksomheder, der har kikkerten vendt mod det store udland, er Semco Maritime, der leverer både rådgivende ingeniørarbejde og avanceret teknologi til offshoreinstallationerne. Virksomheden har en stærk position i Danmark og ser i øjeblikket mod fjernere himmelstrøg, heriblandt Sydøstasien.
»Vi tror faktisk på, at potentialet til at vækste er til stede i alle områder, vi ser på. Verden trænger til øgede energiressourcer for at få den vækst, der er nødvendig – ikke så meget hos os i de velstillede lande, men i de lande, der ligger uden for OECD. Så potentialet er rigtigt stort,« siger Steen Brødbæk, direktør i Semco Maritime.
Den danske offshoresektor har udgangspunkt i Nordsøen med base i Esbjerg, og i dag eksporterer energisektoren først og fremmest til EU og Nordamerika. Men de senere år er eksporten til BRIK-landene steget, mens EU-landene aftager færre danske energirelaterede varer, og det er en udvikling, der forventes at fortsætte. Det globale energiniveau forventes at stige med 40 procent frem mod 2030, og vækst vil komme fra lande som Indien og Kina, hvor den voksende middelklasse vil øge efterspørgslen.
»Vi kommer ikke udenom, at 90 procent af verdens vækst de kommende år kommer til at ske uden for Europa. Nærmarkederne er klart vores største eksportmarkeder, og det vil de også være i overskuelig fremtid, men den vækst, der kommer til at ske, vil komme til at ske på nogle fjernere markeder,« siger Jakob Linulf, der understreger, at virksomhederne fremover skal agere på flere områder:
»Man kan ikke undgå at komme til at gå på to ben. Vi skal selvfølgelig stadig være rigtig meget til stede på vores nærmarkeder, men vi er samtidig nødt til at satse benhårdt på at være til stede fra starten på de fjernere markeder.«
Steen Brødbæk er enig i, at det er essentielt at være til stede på hjemmemarkedet, hvis det skal være muligt at vækste i udlandet. Han understreger nødvendigheden af at fastholde produktionen og udviklingen i Danmark.
»Det er herhjemme i baghaven, vi danner basis for, at vi eksempelvis kan eksportere vores grønne teknologi. Hvis vi ikke fastholder den logistik og det udviklingsmiljø, som følger med produktionsvirksomhederne, så får vi problemer med vores eksport. Vi har en meget stor konkurrencefordel, så længe vi har nogle af de store produktionsvirksomheder i Danmark. Den mister vi, hvis nøglevirksomhederne flager ud.«