Offline ferie viser overskud

Klap den bærbare sammen. Sluk mobilen. Og glem mailen. I ferien handler det om at have overskud.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Lydløs. Og til stede. Der hvor du er. Ikke på mailen, mobilen eller det bærbare kontor. Grænserne mellem fritid og arbejde er blevet langt mere flydende end tidligere, og det betyder, at ferien er blevet symbolet for den ægte fritid – eller tiden uden arbejde.

Det handler om at have overskud – og være online der, hvor du er. Og ikke på mobilen eller mailen. Sådan lyder det i hvert fald fra de såkaldte firstmovere (trendsætterne, der gør alting før alle andre, red.), der i stedet foretrækker at lade sig overraske, gå på opdagelse og lade sig inspirere i nuet.

- I ferien har de slet ikke brug for at gå online. For der er de, hvor de gerne vil være på. De er til stede det rigtige sted, ligesom de bruger ferien på at netværke og pleje inter-esser, siger Kirsten Poulsen, der er direktør i trendforskningsbureauet firstmove, der løbende laver studier af nye tendenser blandt firstmoverne, der typisk udgør omkring de tre procent af befolkningen, som resten følger efter over tid.

For dem er arbejde på ferien yt. Det samme er internet og mail. De holder ferie på viden og indsigt og bruger blandt andet sommerferien på at efteruddanne her, lyder en af konklusionerne i det seneste livsstils- og feriestudie fra firstmove.

Fokus på livsbalance

Hos Ledernes Hovedorganisation kan rådgivningschef Vibeke Skytte da også godt genkende, at der til en vis grad er kommet mere fokus på, at man ikke skal være online hele tiden.

- Det begynder at gå i den retning, hvor nogle søger mod ikke at være på hele tiden, når vi holder ferie. Selv om mange stadig er online i ferien, så oplever jeg da også i mit netværk, at det faktisk er meget in nu, at ledere holder både fire og fem ugers ferie og samtidig har meget fokus på at lave klare aftaler for, hvordan opgaver skal klares, mens de er væk, så de ikke nødvendigvis behøver at være online så ofte, lyder det fra Vibeke Skytte.

Hun peger på, at det i høj grad også handler om at have – og ikke mindst vise over for medarbejderne, at man har – fokus på livsbalancen og dermed kan være en god rollemodel for dem.