Officeren blev byggekonge

Torben Modvig kom til byggebranchen som officer og ingeniør. I sin fire år som øverstkommanderende for NCC Bolig har han opført 700 boliger.

NCC Bolig-direktør Torben Modvig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med næsten 700 solgte boliger siden august 2009 kan NCC Bolig-direktør Torben Modvig ved 40 årsdagen i morgen se tilbage på fire år med et byggetempo, der minder om Christian den Fjerde.

Den store tilflytning til København har lokalt overvundet den ellers langstrakte finanskrise, selv om nybyggeriet ligger i dvale over det meste af landet.

»Der sker meget i København, hvor der er hård, men åben konkurrence. Der bliver også bygget meget i Aarhus, men det er sværere for firmaer udefra at komme ind. I København er der masser af lokaliteter,« siger Torben Modvig.

Han og NCC Bolig har gennemført projekter i blandt andet Sydhavnen, på Islands Brygge, på Østamager, på Bellahøj og i Hellerup.

Et af de mere prestigebetonede er Krøyers Plads på Christianshavn. Her kom to tidligere højhusprojekter i folkelig og politisk modvind, men tredje gang har vist sig at være lykkens gang, for nu er NCC i fuld med at opføre boliger i den mere eksklusive ende af skalaen. Og flere følger, fordi et kontorprojekt på grund af efterspørgslen er ændret til flere lejligheder.

Det moderne boligbyggeris Christian den Fjerde indledte både uddannelse og karriere et helt andet sted, nemlig i forsvaret. I artilleriet blev han uddannet som reserveofficer og kastede sig derefter over ingeniørstudierne på DTU.

Som nyuddannet kom han i 2000 til rådgiverkoncernen Rambøll, først som konstruktionsingeniør, siden som projektleder.

Derefter fulgte et par år som teknisk chef i benzinselskabet Shell med ansvar for blandt andet ombygninger og moderniseringer af de mange tankstationer.

I 2005 blev han kontaktet af en af leverandørerne, den jyske byggekoncern Davidsen, hvor han deltog i en genopretning og fik ansvar for familiefirmaets sjællandske indtog.

To år senere skiftede han til udviklerbranchen med et job hos Schaumann Properties, og i 2009 kom Torben Modvig til NCCs danske boligenhed, der udvikler byggeprojekter, som gennemføres af andre dele af NCC. BME MELLEMRUBRIK: Projektsalg genoplivet

Blandt de mange projekter fremhæver Torben Modvig Krøyers Plads og Havnevigen på Islands Brygge – her er både bygget lejligheder i 16 etager og rækkehuse.

»I 2010 indledte vi salget af rækkehusene, og efter flere år med krise var vi spændte. Men folk stod i kø, og det var i høj grad beboere fra Bryggen, der gerne ville have lidt mere plads og en stump have. Vi genoplivede nærmest projektmarkedet i København, og de 16 planlagte huse blev til 49,« siger Torben Modvig.

Han har også byggejord i Hillerød i Nordsjælland, og her går salget knap så hurtigt som i selve hovedstaden, der får cirka 1.000 nye indbyggere hver måned.

»Det går nogenlunde, men tempoet er et andet i Hillerød. Hvis vi kan gennemføre 10-15 salg af boliger om året, er vi ret tilfredse,« siger NCC-direktøren.

Den store efterspørgsel på københavnerboliger gør, at branchen skal passe lidt på, maner han.

»Gældskrisen er ikke helt overstået, og både byggevirksomheder og projektmagere er lukket. Læren er nok, at vi skal have lidt mindre grådighed og udvise mere ydmyghed. Når nogen tjener 100 kroner, kan de måske investere 150 i nye projekter og ikke 1.000 kroner, som vi så før,« siger Torben Modvig.

Han ville selv gerne have haft fingre i boligprojekter på Nordhavn, hvor det sydlige Århusgadekvarter meldes udsolgt.

»Vi nåede ikke med i Nordhavn, og nu har pensionskasserne sat sig godt på området,« konstaterer han.

Træner til triatlon

Torben Modvig stammer fra Sorø på Midtsjælland, og her bor han igen i dag, en times kørsel fra NCC-hovedkontoret i Gladsaxe. Husstanden i det selvbyggede parcelhus omfatter hver anden uge også hans to børn.

Modvig dyrker i fritiden både løb, skiløb, cykling, mountainbike og svømning og er netop kommet tilbage fra svømmehallen, da Berlingske Business taler med ham en hverdagsaften.

En halv ironman, altså at svømme 1,9 km, cykle 90 km og løbe godt 21 km, er et af målene for 2014 for officeren, der blev byggekonge.