Offentliggjorte Panama-navne giver Skat hjælpende hånd

Den britiske avis Sunday Times har søndag offentliggjort tusindvis af navne fra de papirer, der er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca og menes at afsløre formuer i skattely. Det er en hjælpende hånd til Skat.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opgaven er dog svær at løfte, fortæller direktør for indsats hos Skat Jim Sørensen.

- Vi kan helt klart bruge listen over navne til noget. Men det er ikke let, for der er kun tale om en lang liste med navne.

- Men vi kigger på materialet og ser, om der er nogle, der kunne minde om skattepligtige danskere. Så vurderer vi det sammen med de oplysninger, vi har i forvejen, og undersøger det nærmere, siger direktøren.

Jim Sørensen understreger, at den største hjælp ville være, hvis medierne delte alle 11,5 millioner lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca, så myndighederne kunne få syn for sagen.

- Hvis vi kunne få papirerne og se, hvad folk rent faktisk har foretaget sig, så har vi et langt bedre grundlag for at rejse sager.

- Navne er ikke nok. Vi skal have kædet dem sammen med beløb, der flytter sig eller noget andet, så vi kan dokumentere, at der skulle være betalt skat i Danmark, siger Jim Sørensen.

Det er vigtigt, for sager om skattely er svære at løfte.

- Vi arbejder meget med skattely og har ganske meget erfaring med det. Derfor ved i også, at det er svært. Det er jo os, der i sidste ende skal kunne bevise, at der har været en skattepligtig indtægt, siger direktøren.

Han venter, at Skat vil nå i mål med sager om skattely for et trecifret millionbeløb i år.

- Vi har en formodning om, at der ligger for 100 til 150 milliarder kroner danske formuer ude omkring i verden.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at de ikke har betalt den skat, de skal. Men det betyder, at vi på borgernes vegne interesserer os voldsomt for det, siger Jim Sørensen.