»Øv for en stenalderteknologi«

Videnskabsministerens overraskende krav om at få lukket de sorte huller på det danske internetkort vil blot betyde, at danskere, der bor i yderområder, reelt hægtes af den store udvikling, mener elselskaberne.

Der er så dejligt ude på landet. Kornet står gult, marken grøn, og pigen er 17½ - men har ikke nødvendigvis internetforbindelse. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Danskere, som bor i tyndtbefolkede områder, hvor der er sorte huller i internetforbindelserne, vil slet ikke blive hjulpet af, at regeringen vil stille krav om bedre dækning, når man til foråret sælger nye radiofrekvenser, som skal bruges til bredbånd over mobilnettet.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) melding om, at de kommende frekvenser til marts 2012 skal sælges med krav om at få lukket hullerne, så alle danskere kan få en internetforbindelse i en nogen lunde hastighed, vil nemlig give bagslag, vurderer Dansk Energi, som er brancheforening for de danske el- og energiselskaber.

Klart signal - om det modsatte...

»Ved at opstille dækningskrav risikerer man at forstyrre markedet uhensigtsmæssigt. Ikke blot gør man frekvenserne mindre attraktive ved at binde en række krav op på dem til at dække tyndtbefolkede områder. Man sender også et klart signal til borgerne i områderne om, at de ikke skal forvente at få nær samme muligheder som hovedparten af danskerne,« siger chefkonsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Videnskabsministerens melding om særlige krav er et brud med den hidtidige holdning om, at markedet selv skal sikre, at samtlige danskere i 2020 har mulighed for at købe sig adgang til en internetforbindelse på 100 megabit i sekundet, hvilket er mindst 10 gange hurtigere end, hvad de fleste har i dag.

Skiftet kommer, fordi det stadig mange steder i Danmark er umuligt at få internetadgang - visse steder kan man ikke engang få normal mobiltaleadgang. Det betyder, at folk hægtes af, ligesom man ikke kan trække virksomheder og dermed arbejdskraft til disse områder.

En teknologisk stenalderforbindelse

Dansk Energi finder dog ministerens udspil alt for uambitiøst.

»Det er næppe noget, som nævneværdigt vil gavne yderområderne, at sikre teoretiske 10 megabit i sekundet, hvor man samtidig kan forvente at få under halvdelen leveret. Dækningen skal først være tilendebragt, når rådhusklokkerne nærmer sig 2015. Til den tid vil 10 megabit være en teknologisk stenalderforbindelse, og så kan man reelt begynde forfra. Sidder man i nogle af de sorte områder i dag, skal man således ikke begynde at glæde sig alt for meget, for man risikerer at blive slemt skuffet,« mener Thomas Woldiderich.

Dansk Energi undrer sig over, at regeringen med udspillet vælger at favorisere en bestemt teknologi, nemlig den mobile. Hidtil har man været meget opsat på at tale om teknologineutralitet, hvor ingen teknologi trækkes særligt frem.

Internetforbindelser kan i dag leveres gennem det landsdækkende og TDC-ejede fastnet, gennem de nyere 3G-mobilnet, gennem den langtrækkende radioteknologi Wimax og gennem kabel-TV-net, som f.eks. det TDC-ejede YouSee og det nu svenskejede Stofa driver.INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta