Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Det er ærgerligt, at Produktivitetskommissionen ikke har taget tyren ved hornene og set mere grundigt på digitalisering som en afgørende vej til vækst.«
Morten Bangsgaard, administrerende direktør for brancheforeningen IT-Branchen, ærgrer sig over, at der ikke er kommet større fokus på digital vækst i den afsluttende rapport, som Produktivitetskommissionen mandag formiddag afleverede til regeringen efter at have gravet sig igennem stort set alle dele af Danmark for at se på mulighederne for at få landet op i fart.
»En række rapporter har tidligere vist, hvordan digitalisering kan øge produktiviteten i både det offentlige og i danske virksomheder. Produktivitetskommissionen er kommet med en lang række gode anbefalinger, der kan styrke produktiviteten markant i både det offentlige og det private. Det bør regeringen i sin kommende vækstpakke prøve at gøre til virkelighed, så vi kan øge produktiviteten og skabe vækst i Danmark,« siger Morten Bangsgaard.
Venter på vækstpakken
Regeringens vækstpakke ventes fremlagt inden for kort tid og skal udstikke rammerne for, hvordan Danmark rykker tilbage i verdenseliten. Det sker på baggrund af syv vækstteams, som har set på forskellige erhverv, og af Produktivitetskommissionens rapporter.
Kommissionens rapport om infrastruktur - både den fysiske og den digitale - kom i begyndelsen af januar. Den anbefaler at overveje at splitte TDC op, så konkurrenterne får bedre adgang til netværkene. Samtidig skal man sørge for altid at samgrave, så alle kan få lagt kabler og (endnu) tomme rør ned, når spaden og gravkoens skovl alligevel skal i jorden, uanset om der er tale om elektricitet, bredbånd, TV-kabler eller andet, der kræver ledninger. Og så skal Danmark holde fast i, at danskerne får de bredbåndsmuligheder, som de selv efterspørger, og som det kan betale sig at etablere - altså på markedsvilkår. Men med produktivitetsbriller kan det ikke forsvares at give alle danskere ordentlige internet- og mobilforbindelser, så de kan bo og arbejde hvor som helst. Så politikerne må spytte i kassen for at nå ud til alle, lyder analysen, og det offentlige, virksomhederne og private danskere kan selv fremme udbygningen ved at investere i bedre forbindelser, for så kan det betale sig at nå endnu nogle nøk ud i landet.
Hjælp hinanden og køb noget mere
IT-Branchen bakker op om at styrke det offentlige-private samarbejde, hvor man i fællesskab styrker efterspørgselen og dermed får teleselskaber og internetudbydere til at rykke ude i flere tyndt befolkede områder.
»Kommuner og regioner bør fremadrettet i deres erhvervspolitikker i højere grad arbejde for at fremme både den almindelige og mobile bredbåndsdækning, og staten kan for sin del f.eks. give favorable lånemuligheder, som gør det mere attraktivt at investere i bredbånd og mobildækning til yderområderne,« siger Morten Bangsgaard.
IT-Branchen ser også positivt på Produktivitetskommissionens ønske om at få gjort uddannelserne mere erhvervsfokuserede.
»IT-erhvervet har i flere år haft store udfordringer med at skaffe kvalificeret IT-arbejdskraft, men vi har de seneste år fået langt flere unge til at tage en IT-uddannelse, og der vil uden tvivl blive behov for endnu flere dygtige IT-folk fremover,« siger Morten Bangsgaard.