Østkraft sælger sit fibernet efter pres

Bredbåndsleverandøren Global Connect køber det bornholmske energiselskabs omstridte fibernet.

Det bornholmske energiselskab Østkraft, som ejes af Bornholms Regionskommune, sælger nu sit fibernet fra og undgår dermed en rullende skandale. Foto: Østkraft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bornholmske elselskab Østkraft har solgt hele sit fibernet til bredbåndsleverandøren Global Connect for 147 millioner kroner og slipper dermed af med en tikkende bombe.

Statsforvaltningen, som fører tilsyn med kommunernes overholdelse af loven, har nemlig for kort tid siden bedt Klima-, Energi- og Bygningsministeriet om en udtalelse i undersøgelsen af, om det kommmunalt ejede Østkraft har bygget sit eget fibernet i et omfang, som det i strid med loven ikke har lov til. Forskellige opgørelser viser, at mellem 3.000 og 6.000 husstande får fiberforbindelser gennem Østkrafts net.

Østkraft er som et af de få energiselskaber fortsat kommunalt ejet og må derfor ikke som andre elselskaber grave fiberkabler ned og sælge TV, telefoni og internetforbindelser gennem det.

Eneste bud på Bornholm

Global Connect, der har omkring 13.000 kilometer fibernet i Danmark, Sverige og Nordtyskland og sælger dataforbindelser til virksomheder, var den eneste, der bød på opgaven, da staten som det første og eneste sted i landet besluttede at spytte penge i at sikre bornholmerne bedre internetforbindelser og dermed skabe mere vækst i Danmark. Global Connect fik 1. december opgaven og statspengene.

Der er sat 60 millioner kroner af over to år, fordi Bornholm er det sted i Danmark, hvor forbindelserne er dårligst. Men stik mod hensigten gik al udvikling i stå, da udbuddet blev offentliggjort. Alle tele- og internetudbydere gik i venteposition, mens de afventede udfaldet af statsopgaven.

TDC har meldt klart fra, fordi telegigantenanser udbuddet for at være skruet forkert sammen.

Minister: Vi har lavet ulykker nok

Der har tidligere været kritik af, at støttepuljen var et skjult tilskud til energiselskabet Østkraft, som står for Bornholms elforsyning. Elselskaberne rundt omkring i landet har gennem mange år etableret lysoptiske fibernet for gennem dem at sælge telefoni, TV og internetforbindelser i konkurrence med især TDC, der ejer det landsdækkende fastnet.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) konkluderede så sent som for en lille måned siden, da han var i samråd om de faldende teleinvesteringer i Danmark:

»Vi har lavet ulykker nok, f.eks. på Bornholm, hvor vi i vort hjertes godhed har villet hjælpe bornholmerne - hvorefter alt blev sat i stå,« sagde han.

Analytiker: Det er ulovligt

På et pressemøde fredag morgen har Østkrafts bestyrelsesformand Knud Andersen ifølge TV 2 Bornholm sagt, at salget sker uden tab for Østkraft.

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, har siden 2011 forsøgt at skaffe overblik over situationen på Bornholm, som han finder betændt.

»Østkraft har bygget en meget omfattende fiberinfrastruktur på Bornholm i håbet om, at myndighederne ville lave en »Lex Bornholm« og altså efterfølgende give dispensation, altså lovliggøre, hvad man har gjort gjort. Gennem flere år har Østkraft forsøgt gennem flere ministerier at få lov til at gøre, hvad man rent faktisk har gjort. Alle steder har man vendt tommelfingeren nedad. I det kommunale energiselskab på bornholm, hvor borgmester Winni Grosbøll har været næstformand i den tid, har man set stort på reglerne i Danmark, selv om en række myndigheder har præciseret dem, og har investeret et trecifret millionbeløb i strid med loven. Jeg er glad for, at det nu kommer frem, at det, som Østkraft har gjort, er ulovligt, og at den eneste måde at ændre det på og slippe nogen lunde billigt fra ulovlighederne er at sælge fibernettet fra til en neutral spiller, nemlig Global Connect,« siger John Strand til Berlingske.

Han er spændt på, hvilke ledelsesmæssige konsekvenser sagen vil få for både den gamle bestyrelse og ledelsen af Østkraft.