Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
700 medarbejdere er sendt hjem fra møbelfabrikken Tvilum-Scanbirk, der har afdelinger i området omkring Silkeborg. Firmaet er i dyb krise, skriver DR Østjylland ifølge Ritzau.
Mandag formiddag er der indkaldt til informationsmøde.
»Det rammer rigtig, rigtig mange familier. En siger til mig, at hold kæft jeg har lige købt hus i sidste uge. Ja, altså det er virkelig dårligt,« siger tillidsmand Frank Andersen til DR Østjylland ifølge Ritzau.
Selskabet er registret som konkurs, men ændrede torsdag navn fra Tvilum Aps til Selskabet af 2. februar 2018. Det er ofte et tegn på, at et selskab nærmer sig konkurs eller en rekonstruktion.
Ejerne er Revolution Capital Group, der igen er ejet af et holdingselskab i udlandet.
Mens møbelfabrikanten har omsat for over en milliarder kroner om året de sidste mange år, så har det løbende givet underskud.
Det seneste offentliggjorte regnskab, der dækker 2016, viste et underskud på 11 millioner kroner. De seneste fem år samlet har selskabet dog samlet tabt 358 millioner kroner.
Ejerselskabet RCG Europe Aps, der ud over Tvilum-Scanbirk kun ejer det tilhørende distributionsselskab D-Scan, kunne ifølge sit seneste regnskab dog notere sig overskud på 56 og 39 millioner kroner i 2015 og 2014.
Ved en kort gennemgang af regnskaberne fra Tvilum-Scanbirk kan man se økonomiske problemer siden 2012. Omsætningen har været faldende fra 2014 til 2015, og virksomheden har kørt med underskud alle årene. Egenkapitalen er ligeledes svundet ind. På flere punkter så der dog ud til at være lidt forbedringer på vej i 2016.
Formanden for 3F i Silkeborg Jan Svenningsen fortæller, at fremtiden for virksomheden er usikker.
»Det der sker, er, at medarbejderne i morges har fået at vide, at produktion er stoppet. Ledelsen srbejder på en rekonstruktion. De skal møde igen mandag formiddag til informationsmøde. Der håber man at kunne præsentere en løsning,« siger Jan Svenningsen.
Han fremhæver, at der på virksomheden arbejder et sted mellem 700 og 800 medarbejdere i alt. Om omkring er 500 er timelønnede produktionsmedarbejdere.
Virksomheden har to fabrikker. Hovedafdelingen ligger i Fårevang nord for Silkeborg og en lidt mindre afdeling i Gjellerup.
»Det vi ved, er at virksomheden har haft problemer med indtejningen siden finanskrisen i 2008. Jeg hadve så sent som i sidste uge fået at vide, at 2017 var det edste år siden dengang. Men et eller andet sted må ejerne have smidt håndklædet i ringen,« siger Jens Svenningsen.
Han understreger, at Tvilum-Scanbirk er en af de store virksomheder i Silkeborg Kommune.
»Virksomheden betyder rigtigt meget for byen. Næsten så meget, at det ikke er til at sætte ord på. De ansætte udgør cirka ti pct. af vores medlemmer i Silkeborg Kommune,« siger Jens Svenningsen.
»Det er en virksomhed, som beskæftiger mange ikke-faglærte. Det er den type arbejdspladser, der forsvinder. Der tales meget om mangel på arbejdskraft og flaksehalse, men ikke her,« siger Jens Svenningsen.
»Vi har i dag 250 ledige. Hvis medarbejderne på Tvilum-Scanbirk kommer til at melde sig ledige, vil det få vores ledighedsprocent til at ekspoldere. VI håber meget på, at det vil lykkedes, at få lavet en rekonstruktion,« siger Jens Svenningsen.