Østjydsk Bank tager nye skridt mod redning

Den økonomisk pressede Østjydsk Bank har i bestræbelserne på at sikre sin fremtidige eksistens indgået aftale med tre professionelle investorer om en garanteret aktieemission på 83,4 mio. kr.

Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Desuden har en professionel investor lovet at aftage et hybrid lån på 75 mio. kr., oplyser Østjydsk Bank i sit regnskab for første halvår af 2015, hvor der samtidig er blevet fremlagt en plan for en rekapitalisering af banken.

- Vi har nu taget et væsentligt skridt i arbejdet med at realisere indholdet i bankens genopretningsplan. Østjydsk Bank vil ved en gennemførelse af de planlagte kapitaltransaktioner få en markant forbedring i kapitalstrukturen, hvilket, alt andet lige, vil bringe banken ud af genopretning, siger Max Hovedskov, administrerende direktør i banken, i en meddelelse.

- Jeg synes, at man kan sige, at vi har fundet en ansvarlig løsning for banken, som ved dens gennemførelse indeholder en væsentlig styrkelse af kapitalgrundlaget, hvorfor det nu er muligt at se fremad, siger han.

Selve regnskabstallene tyder også på bedre tider for banken, hvilket især kommer af, at der i årets første seks måneder har været markant lavere nedskrivninger.

Østjydsk Bank kunne i første halvår notere nedskrivninger på 81,2 mio. kr. mod knap en kvart mia. kr. i samme periode året før.

Banken har til gengæld haft et fald i nettorente- og gebyrindtægterne. Det skyldes imidlertid primært, at banken i starten af året solgte to afdelinger til Jutlander Bank. Dette frasalg har samtidig betydet, at driftsudgifterne er faldet med 29 mio. kr. til 43,1 mio. kr.

På bundlinjen kan Østjydsk Bank glæde sig over et plus på 10,4 mio. kr. Det er en væsentlig fremgang fra året før, hvor banken må notere knap 200 mio. kr. En del af fremgangen skyldes dog en betaling på 73,1 mio. kr. som følge af salget til Jutlander Bank.

Trods bedringen i resultaterne konstaterer banken, at den er nødt til at få tilført kapital for at leve op til de lovmæssige krav, og det er altså her, at den nævnte aktieemission og lånet på 75 mio. kr. skal styrke banken. Emissionen vil efter planen blive gennemført i slutningen af 2015.

I forbindelse med regnskabet nedjusterer banken forventningerne til året og ser nu et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger mellem 115 og 125 mio. kr. I resultatet indgår betalingen fra Jutlander Bank på 73,1 mio. kr

Tidligere ventede banken et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger mellem 130 og 145 mio. kr.