Østeuropæiske turister strømmer til Danmark

De gamle østbloklande er for alvor ved at få øjnene op for Danmark som rejsemål.

Foto: Lars Rievers
Bine ati venit în Danemarca! Velkommen til Danmark! - på rumænsk. På bare fire år - fra 2005 til 2008 - er antallet af overnatninger steget med hele 88 procent, og fra nogle østlande, for eksempel Ukraine og Litauen, er turismestrømmen tredoblet i samme periode.

Det viser tal, som VisitDenmark har udarbejdet for metroXpress.

Den væsentligste årsag til østboomet er, at østlandene er blevet langt mere velstående efter Murens fald, siger Thomas Kastrup, udviklingsmarkedschef i VisitDenmark. Men også optagelsen af flere gamle østlande i EU har haft stor betydning, da for eksempel polakker og baltere ikke længere skal have visum for at rejse til Danmark.

Samtidig har VisitDenmark de seneste år arbejdet målrettet på at tiltrække turister fra øst.

»Vi er i Polen, Ukraine og Rusland og har sigtekornet rettet mod nye vækstmarkeder i øst, som fremtidens vækst skal komme fra,« siger Thomas Kastrup og tilføjer, at markedsføringen af Danmark er centreret omkring shopping, design, mode, kulturelle oplevelser og wellness i København.

Men trods den solide vækst i turismen østfra opvejer den ikke tabet af turister fra store markeder som Tyskland, Sverige og Norge. Fra 2005 til 2008 er det samlede antal udenlandske overnatninger faldet med knap en halv million.