Østerport Station får glaspalæ som nabo

Den gamle stationsbygning, der er bygget for at se klassisk ud, får en nabo med et helt andet udtryk: Her vil det være glas og panoramavinduer, der fanger blikket. Ca. 750 ansatte og mange butikskunder vil få deres daglige gang i ejendommen, når den står færdig om et par år.

Man skal forbi et stort glashus – så kommer man til stationen i bindingsværk. Sådan vil man opleve det fra 2019. For dem, der kommer til at arbejde i Østerport II, bliver der rig lejlighed til at falde i staver over udsigten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østerport Station var gammeldags, allerede da den blev opført for 120 år siden. Fra starten var den blot tænkt som en endestation for kystbanen, som blandt andet skulle give københavnerne adgang til skov og strand.

Måske derfor blev arkitekturen, som på de øvrige oprindelige stationer på banen, noget romantisk i sit udtryk. For eksempel er bygningen opført med bindingsværk, som man ellers for længst var holdt op med at bruge på det tidspunkt.

Men snart får romantikken en nabo af en noget anderledes karakter: Fokus Asset Management opfører en supermoderne forretningsejendom i glas, beton og stål. Bygningen skal både rumme butikker i stueetagen og kontorer højere oppe, og det mest romantiske islæt er, at nogle af de sidstnævnte får adgang til tagterrasser.

Østerport II, som den 17.000 kvm store ejendom kommer til at hedde, erstatter en betonbygning, som ikke falder godt ind med den gamle station. Men har arkitekten, KHR Arkitekter, gjort det bedre og løst opgaven med at »give værdi tilbage til det byrum, ejendommen er en del af,« som bygherren har formuleret det?

Delt op i mindre afsnit

Bedøm selv ud fra de animationer, der ledsager denne artikel. Men en fagmand udi arkitektur – fagleder Peter Thule Kristensen fra Arkitektskolen i København – er mest positiv, selv om han også kan se ting, der kan gå galt.

»På nogle måder synes jeg, det passer meget godt ind i omgivelserne. For det første er det delt op i mindre afsnit, der gør, at det passer med den lille skala, som også karakteriserer stationen. For det andet er det tilpas lavt, og den højere etage er trukket tilbage fra gadeplan. For det tredje har det en let pavillon-karakter, som ikke tager pusten fra den ret forfinede stationsbygning, og som går godt i spænd med andre bygninger i det parkbælte, som ejendommen indskriver sig i – for eksempel væksthuset i Botanisk Have,« siger Peter Thule Kristensen.

»Der, hvor jeg måske kan komme i tvivl om, hvorvidt det kommer til at passe ind, er i henseende til materialerne. Ejendommen får en glat, reflekterende overflade i form af spejlglas, som er coatet med solceller. I mange glasbygninger kan man se, at de i virkeligheden virker afvisende og ikke særligt transparente. Så det kommer til at afhænge meget af, hvad det er for en type glas, man anvender. Men umiddelbart kan glasset godt virke fremmed i forhold til de materialer, der er anvendt i området, for eksempel til stationen,« uddyber han.

Et syn på arbejde

Om man kan lide byggeriet eller ej, vil det ikke komme som nogen sensation for københavnerne, at en ny erhvervsejendom har glas som det dominerende materiale. Sådan har det været i de fleste erhvervsbyggerier de seneste årtier, mens det i boligbyggeri snarere er mursten, der er det dominerende materiale.

»Tendensen til store, åbne kontorer og glasfacader er også udtryk for en bestemt måde at opfatte arbejde på. Det er karakteristisk for mange organisationer, der gerne vil fremstå moderne, at de har en stor grad af transparens, både ind- og udvendigt. Blox, som er ved at blive bygget på Slotsholmen, er også et eksempel på det. Transparensen er meget interessant, når man står indenfor og kigger ud, men den kan godt være fremmed i forhold til en historisk kontekst,« siger Peter Thule Kristensen

»I virkeligheden kan en glasbygning virke alt andet end transparent, og den kan også virke fremmed i forhold til gamle huse med vinduesåbninger, hvis den ikke er underopdelt, og hvis man ikke har haft stor omhu om vinduesformater og så videre,« uddyber han.

Udsigt for alle

I det konkrete projekt ved Østerport ser Peter Thule Kristensen det som en fin detalje, at der er gangarealer ud til glasfacaderne, så alle indefra i det mindste får adgang til udsigten, og ikke blot dem, der tilfældigvis har en god siddeplads.

Netop udsigten er en af de features, som folkene bag nybyggeriet selv har lagt vægt på. Og bedømt på de foreløbige indikationer fra markedet synes man at have ramt rigtigt i forhold til lejernes ønsker.

»Selv om byggeriet først lige er gået i gang, oplever vi en overrumplende interesse. Vi er allerede i dialog med en række potentielle lejere til både større og mindre lejemål. Tilbagemeldingerne på hele projektet er meget positive,« oplyser Klaus Petersen, asset manager hos Fokus Asset Management.

»Ud over den fænomenale udsigt er det specielt ejendommens arealeffektivitet og infrastrukturmæssige beliggenhed ved siden af den nyrenoverede Østerport Station og kommende Metro, som bliver fremhævet og rost. Det bekræfter os kun i, at vi har fat i en enestående adresse med et stort fremtidigt potentiale,« tilføjer han.

Pirrer nysgerrigheden

KRH Arkitekters bud på den ny ejendom blev valgt i konkurrence med forslag fra Henning Larsen Architects, Christensen & Co. og C.F. Møller.

»Huset kommer til at blande fremtidens kontorhus med et levende butiksliv i stuen og underetagen samt spændende arkitektur, som integrerer bæredygtige tiltag som solceller og fjernkøling,« forklarer Tonny Nielsen, adm. direktør hos Fokus Asset Management, om, hvad man fandt attraktivt ved vinderprojektet.

Mikkel Beedholm, arkitekt og partner hos KHR Arkitekter, mener, at projektet »både pirrer nysgerrigheden og tager hensyn til kvarterets bevaringsværdige bebyggelser og grønne områder.«

»Udefra vil arkitekturen blive sanset forskelligt afhængig af vejr, synsvinkel og omgivelser, ligesom den geometriske facade skaber et bølgende forløb omkring huset, der kommer til at skabe et nyt og tilgængeligt byrum. Indenfor vil der være panoramaudsigt over hele København og markedets nyeste faciliteter og designløsninger, som vil blive skabt med henblik på fremtidens arbejdsliv,« siger han.