Østergaard: Tiden er moden til bankunion

Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard mener, at tiden er inde til dansk deltagelse i EUs bankunion.

Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen har sat kurs mod dansk deltagelse i den europæiske bankunion. Det kom ifølge Børsen frem ved mandagens årsmøde i bankernes brancheorganisation Finansrådet.

Under en lukket middag gjorde Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) det klart, at bankerne må indstille sig på dansk deltagelse i bankunionen og tilføjede, at regeringen har de nødvendige oplysninger til at træffe beslutningen. Der er ikke nogen grund til at afvente, hvad der måtte ske på EU-niveau eller andre steder, lød det fra ministeren ifølge flere af de tilstedeværende ved middagen. Morten Østergaard ønsker ifølge avisen ikke at udtale sig om sagen, fordi regeringen officielt ikke har taget stilling, men hans ministerium bekræfter, at oplysningerne om Østergaards tale er korrekte.

Danske Banks administrerende direktør Thomas Borgen er glad for udmeldingen.

»Om eller hvornår Danmark eventuelt indtræder er en politisk beslutning. Vi er principielt positive overfor bankunionen, for vi mener grundlæggende det er en fordel med fælles EU-regler. Det vil gavne den finansielle stabilitet, der er en forudsætning for vækst og beskæftigelse. Der er stadig nogle punkter, der mangler at falde på plads for at vurdere om det er en fordel for Danmark at gå med. Men det bør kunne afklares, og med den positive kvalitetstest af de europæiske banker tog vi et skridt i den rigtige retning,« siger Thomas Borgen til Børsen.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt (DF) er ikke begejstret for udsigten til dansk indtrædelse i bankunionen.

»Jeg synes, det virker utrolig uforstandig, at man vil kaste Danmark og hele den danske finansielle sektor ud i noget så eksperimentelt som en bankunion med eurozonen. Vi har set, hvordan eurozonen har klaret sig rigtig rigtig skidt igennem finanskrisen og har haft enorme problemer ikke mindst i den finansielle sektor, og at gøre alle danske banker til en del af det er meget risikabelt.

Morten Messerschmidt frygter, at det vil blive dyrere at være bankkunde i Danmark.

»Hvis man går med i bankunionen betyder det, at danske banker skal finansiere de underskud, der ligger i sydeuropæiske banker, og det betyder, at der bliver højere gebyrer og udgifter til danske bankkunder.«