Ørsted/Sydbank: Droppet buddeltagelse understreger hård konkurrence

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beslutningen fra Ørsted om ikke at deltage i en hollandsk auktion på etablering af en havvindmøllepark på op til 760 megawatt understreger en transformation i industrien, hvor priskonkurrencen er blevet ekstremt hård, og hvor det er blevet sværere for selskaberne at skabe værdi på alle projekter.

Det vurderer senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som dog ikke er overrasket over beslutningen og heller ikke venter, at aktien i Ørsted vil blive berørt af beslutningen.

Modsat Ørsted har konkurrenterne Vattenfall og Statoil valgt at lægge et bud ved den hollandske auktion, hvor der for første gang ikke tilbydes offentlige støttekroner.

»Det understreger den transformation, som industrien har været i det seneste halvandet års tid, hvor priskonkurrencen er blevet ekstremt hård, og hvor det er blevet sværere for selskaberne at skabe værdi på alle projekter,« siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Ørsted vandt tidligere i år en tysk auktion på tre havmølleparker, hvor to af dem var uden offentlig støtte, hvilket blev betegnet som historisk, da havvindmølleparker altid er blevet finansieret med tilskud.

Det har utvivlsomt været med til at give blod på tanden for de hollandske politikere, som så en mulighed for at etablere havvind uden støttekroner.

»Nu er det Ørsted selv, der ligesom åbnede op for, at man potentielt kan opføre havvind uden statsstøtte i Tyskland, og det er klart, at det smitter af på politikerne rundt omkring, som jo kigger på, hvad der kan lade sig gøre andre steder.«

»Noget af den succes, som industrien har haft med at fjerne omkostninger, har jo også skabt en situation, hvor der er pres på afkastmulighederne, og hvor den politiske situation er sådan, at selskaberne bliver presset til enten at påtage sig nogle lidt mere risikofyldte projekter eller acceptere nogle lavere afkast,« siger Morten Imsgard.

/ritzau/FINANS