Ørsted vil have flere kvinder: »Hvis vi kun ligner hinanden, tænker vi ens«

Manglen på kvinder i naturvidenskabelige fag gør det svært for virksomheder at ansætte flere kvinder. Forskellige køn skaber en bedre dynamik, lyder det fra Ørsteds HR-direktør. For energikoncernen er FNs International Day of Women and Girls in Science tirsdag en god anledning til at sætte fokus på problemet.

Det er svært for store virksomheder som Ørsted at få flere kvindelige medarbejdere og ledere, blandt andet på grund af lavt optag på uddannelsesinstitutionerne. Brit Sehested Nissen er ingeniøruddannet og arbejder i Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der er ved første øjekast intet usædvanligt ved 28-årige Brit Sehested Nissen. I en fremadstormende grøn sektor er hun en af mange ingeniører, der har fået job, og lige nu en af fortropperne i kampen om at udvikle energikilder, der kan løse den globale klimaudfordring.

Men på et punkt er Brit Sehested Nissen et relativt anderledes syn. Hun er kvinde.

Brit Sehested Nissen møder typisk ind på Ørsteds glasbelagte bygning i Gentofte lidt i otte. Så henter hun kaffe og morgenmad og går i gang med at tjekke e-mail, besvare spørgsmål eller skrive rapporter. Hun arbejder med at designe det indvendige af de rør, der bankes ned i havbunden i forbindelse med opsætning af havvindmøller. Et job, som typisk foretages af mænd.

»Der er jo en skævvridning, og hvad skyldes den?« spørger Brit Sehested Nissen.

Hun er nemlig ikke kun konstruktionsingeniør, men også en del af en kønsrepræsentativ statistik i Ørsted, der på nuværende tidspunkt giver anledning til panderynker hos ledelsen. Det er en situation, energikoncernen gerne vil gøre op med.

Men det er ikke ligetil:

Kvinder vælger humanistiske fag. Mænd vælger naturvidenskabelige. Typiske kvinde- og mandefag lever i bedste velgående, i hvert fald hvis man ser på antallet af kvinder og mænd på STEM-uddannelserne, der dækker over tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Det vil FN sætte fokus på tirsdag, da der er International Day of Women and Girls in Science.

Manglen på kvinder i STEM-fagene er ikke et enestående tilfælde i Danmark. I en undersøgelse foretaget af UNESCO vælger kun cirka 30 procent af kvinderne verden over at søge ind på STEM-uddannelser.

Vigtigt med kvinder

Brit Sehested Nissen er en af de kvinder, der har taget en STEM-uddannelse. Siden hun var barn, har hun interesseret sig for naturvidenskabelige fag i skolen som matematik og fysik. Interessen for de naturvidenskabelige fag fik hende til at tage en uddannelse som mekanisk civilingeniør. En uddannelse, der altså i dag har skaffet hende et job i virksomheden Ørsted.

Og det er noget Henriette Fenger Ellekrog, HR-direktør i Ørsted, gerne vil have mere af, så fordelingen af mænd og kvinder bliver mere ligelig. For det har mange fordele, konstaterer hun.

»Det, at man kommer med forskellige perspektiver og forskellige indgangsvinkler, skaber bedre nytænkning og innovation. Det giver bedre dynamik i vores virksomhed. Hvis vi kun ligner hinanden, tænker vi ens og bliver ikke helt udviklet,« siger hun.

Henriette Fenger Ellekrog, HR-direktør i Ørsted ser gerne, at der søger flere kvinder ind på de naturvidenskabelige uddannelser. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Flere kvinder på uddannelserne

I Ørsted vil man få kvinderne hurtigt ud af starthullerne og få dem til at interessere sig for de naturvidenskabelige fag allerede tidligt i livet – jo flere kvinder der vælger de naturvidenskabelige uddannelser, jo flere kvinder bliver der at rekruttere.

Af samme årsag har Ørsted i dag et samarbejde med en række andre store virksomheder, der blandt andet tilbyder foredrag på skoler. Det skal være med til at præge de unge og sikre flere kvinder på STEM-uddannelserne.

I 2019 blev 4.950 kvindelige studerende optaget på STEM-uddannelserne. Til sammenligning gjorde det samme sig gældende for 10.498 mænd.

Ideen med oplysning falder i god jord hos Brit Sehested Nissen, der til daglig sidder som konstruktionsingeniør i Ørsted. Da hun skulle vælge karrierevej i løbet af skoletiden, følte hun, at der manglede information om de naturvidenskabelige uddannelser.

Henriette Fenger Ellekrog, HR-direktør i Ørsted

»Det, at man kommer med forskellige perspektiver og forskellige indgangsvinkler, skaber bedre nytænkning og innovation.«


Ifølge hende burde man i højere grad fokusere på, hvad en naturvidenskabelig studieretning kan føre til af jobmuligheder i fremtiden, end tilfældet er i dag.

Fra politisk hold og på skoler burde man gøre mere ud af at vise, hvordan dagligdagen for f.eks. en ingeniør er, påpeger hun.

»Det vil kunne inspirere rigtig mange kvinder. Jeg havde selv lidt den forestilling, at man måske blev håndværker og var lidt i tvivl om, hvad faget indeholdt,« siger Brit Sehested Nissen.

Kønsfordelingen er ikke det eneste problem, kvinderne kan konstatere, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Ikke nok med at kvinderne halter efter mændene, når det gælder de naturvidenskabelige uddannelser – det kniber også med lønchecken.

I en undersøgelse foretaget af IDA begynder de kvindelige ingeniøruddannede ofte med en lavere startløn end deres mandlige kolleger.

Forskellen på lønnen mellem kønnene sniger sig op på de 1.300 kroner om måneden.

Henvender sig til både mænd og kvinder

Det er dog ikke tilfældet hos Ørsted, hvor man ikke gør forskel på kvinder og mænds løn. Det understreger HR-direktør Henriette Fenger Ellekrog.

»Hos os vil vi ikke differentiere i lønnen baseret på køn. Vi har ikke den forskel,« siger hun.

Men særligt én ting præger energikæmpens tilgang til at få flere kvinder i beskæftigelse. Dét at inddrage og henvende sig til kvinder er særligt vigtigt, blandt andet når der produceres reklamevideoer eller bliver oprettet jobannoncer, fortæller Henriette Fenger Ellekrog.

»Vi prøver på at fjerne nogle stereotyper, når vi selv rekrutterer. Vi kigger vores jobannoncer godt igennem for at se, om den måde, vi henvender os på, faktisk henvender sig til både mænd og kvinder,« siger hun.

Det var dog ikke noget, der havde en effekt på Brit Sehested Nissen, da hun undersøgte muligheden for et job i Ørsted. I det hele har hun meget lidt fokus på sit eget køn, når det gælder arbejdspladsen.

»Det, der betyder noget, er, at jeg har nogle søde kollegaer,« siger hun.

FN kaster tirsdag lys over manglen på kvinder i STEM-fagene med International Day of Women and Girls in Science. Dagen sætter fokus på den kritiske rolle, som kvinder spiller i naturvidenskabelige og tekniske fag.