Ørsted-topchef: Vækst i vind, men Markets-divisionen vil trække ned

Vækst i indtjeningen fra havvindmølleparkerne vil være med til at trække det samlede driftsresultat op for energiselskabet Ørsted i 2018, mens overskuddet i det største forretningsområde målt på omsætning, Distribution & Costumer Solutions, trækker i den modsatte retning.

Ørsted regner med fremgang i både vindforretningen og i varmeforretningen, men forretningsområdet Distribution & Costumer Solutions, som Markets er en del af, forventes at lande en »væsentligt lavere« indtjening i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det danske selskab ser et driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 12-13 mia. kr. fraregnet eventuelt frasalg af havvindparken Hornsea 1. Når man fraregner frasalget af ejerandele i 2017, er der dermed lagt op til en stort set uændret udvikling.

»I den guidance vi kommer med, ligger der fortsat en vækst i havvind i vores forventning, men til gengæld forventer vi en nedgang i vores Markets-division,« siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør, til Ritzau Finans.

Af regnskabet fremgår det, at Ørsted regner med fremgang i både vindforretningen og i varmeforretningen, men forretningsområdet Distribution & Costumer Solutions, som Markets er en del af, forventes at lande en »væsentligt lavere« indtjening i år.

»Det skyldes nogle tidsforskydninger i vores gaslagre, da gaslagrene steg i 2017, og det førte til en opskrivning af værdien. Når vi så sælger den gas i løbet af 2018, så vender det i virkeligheden den modsatte vej, og derfor forventer vi et fald i vores Markets-aktiviteter, forklarer topchefen, der ikke vil sætte nærmere tal på forventningen til divisionerne.«

VÆKST I VIND

I vindforretningen vil Ørsted, der tidligere var kendt som Dong Energy, fortsætte med at bygge nye parker, og indtjeningen fra flere af dem vil pynte på bundlinjen allerede i år. I sidste uge færdiggjorde selskabet den britiske havmøllepark Race Bank, og den er derfor allerede begyndt at generere indtjening i første kvartal.

»Den fortsatte ekspansion skal drive væksten i vind. Vi bygger nye parker, og vi er i gang med at færdiggøre Walney Extension, som derfor også vil bidrage i år. Så det er simpelthen, i takt med at vi udbygger og ekspanderer i havvind, at vi vil opleve en fortsat stigende indtjening i aktiviteterne,« siger Henrik Poulsen.

I hele 2017 bidrog vindforretningen med en EBITDA-indtjening på 20.595 mio. kr., hvilket var en fremgang på 74 pct. sammenlignet med sidste år som følge af frasalg og gode vindforhold. Det mindste forretningsområde, Bioenergy & Thermal Power, landede en indtjening på 152 mio. kr., mens Distributions & Costumer Solutions bidrog med et driftsresultat på 2082 mio. kr.

FRASALG TRAK INDTJENING I REKORD

Det samlede driftsoverskud før af- og nedskrivninger endte dermed på 22.519 mio. kr. sidste år, og det er den højeste indtjening nogensinde for Ørsted.

Omkring halvdelen af EBITDA-resultatet kommer dog fra frasalg af havvindparkerne Walney Extension og Borkum Riffgrund, og når de fraregnes, lød indtjeningen i stedet på omkring 12,7 mia. kr., oplyser Henrik Poulsen.

Den britiske havvindpark Hornsea 1 er også fortsat på salgslisten hos det danske energiselskab, der venter, at en handel går igennem i enten andet halvår af 2018 eller i 2019.

»Vi er så småt gået i gang med processen, men timingen tør jeg endnu ikke sige noget mere om. Vi er stadig i den indledende fase,« siger Henrik Poulsen.

Hvis havvindparken sælges og indregnes i resultatet for i år, vil EBITDA-overskuddet overgå det samlede resultat i 2017 på 22,5 mia. kr., oplyser Ørsted.