Ørsted tager stort skridt i amerikansk indtog

Danske Ørsted har afgivet et bud på at opføre den største havvindmøllepark nogensinde i USA. Buddet er det hidtil største skridt på Ørsteds vej ind på det amerikanske marked, hvor der lurer flere potentielle parker i fremtiden.

Danske Ørsted har netop afgivet et bud på at bygge den største vindmøllepark i USA nogensinde - hvor stor må vi dog vente med at få at vide. Her er det topchef Henrik Poulsen til annonceringen af navneskriftet fra DONG til Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danske Ørsted er med hastige skridt på vej ind på det amerikanske marked. Tidligere på året åbnede energiselskabet sit første USA-kontor i Boston, og nu har man netop afgivet et tilbud på at opføre USAs hidtil største vindmøllepark kaldet Bay State Wind i Massachusetts.

Det er endnu ikke klart, hvor stor parken ender med at blive, med Ørsted har tidligere skrevet, at Bay State Wind kan blive op til 1.000MW stor - hvilket vil bringe parken helt op i superligaen af havvindparken. Ørsted udvikler parken sammen med Eversource, der er New Englands største energiselskab.

»Bay State Wind er den mest erfarne og pålidelige partner, Massachusetts kan få i forhold til at realisere delstatens ambitioner om at blive omdrejningspunktet for udvikling af havvind i Nordamerika,« siger Thomas Brostrøm, leder af Ørsted i Nordamerika. »Partnerskabet mellem Ørsted og Eversource kombinerer lokal erfaring, international ekspertise og stor finansiel styrke. Denne teknologisk avancerede havvindmøllepark vil sikre forbrugerne gode energipriser og gøre en forskel for miljø og lokalsamfund.«

Havvind er indtil videre en jomfruelig størrelse i USA. De 50 amerikanske stater har allerede en ganske betragtelig mængde landvind, men foreløbigt er det kun blev til 30MW store Block Island havvindmøllepark ved Rhode Island. Sådan en park blegner dog noget holdt op med for eksempels Ørsteds to Hornsea-parker, der er på henholdsvis 1.200 og knap 1.400 MW.

I takt med at priserne er faldet på havvind, stiger forventningerne til det amerikanske marked dog. Ørsted kigger på at opføre havvindparker ved New Jersey, mens man allerede har indgået en aftale med Dominion Energy om at opføre to 6MW møller ud for kysten i Virginia.

Til Bay State Wind-projektet planlægger Ørsted desuden at installerede et batteri på 55MW.  Det er et ganske stort batteri, selv hvis man sammenligner det med det ellers meget store Tesla-batteri, som blev installeret i Australien for nyligt: Det batteri var på 100MW.  Ørsted har tidligere flirtet med batterier - blandt andet på den aldrende Burbo-park i Storbritannien - men dette batteri var kun på to megawatt.

Der er endnu ikke sat nogen dato på, hvornår Ørsteds bud eventuelt bliver godkendt. Statoil har tidligere vist sin interesse for at bygge havvind ved Massachusetts, men det er uklart, om det norske selskab har budt i dagens auktion.