Ørsted opjusterer igen, igen, igen

Energiselskabet Ørsted laver hattrick på opjusteringer for regnskabsåret 2017. Da året startede forventede Ørsted at tjene mellem 15 og 17 mia. kroner på driften - men tallet ender nærmere på 22,5 mia. kr.

Topchef for Ørsted, Henrik Poulsen, har netop annonceret sin tredje opjustering i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Jacobsen

Ørsted har haft et fantastisk 2017, der er endt med langt at overgå de forventninger, som ledelsen havde ved årets indgang. Således har energikæmpen netop meddelt, at man opjusterer sine forventninger for tredje gang i år. Tidligere forventede Ørsted et driftsresultat på EBITDA-niveau på omkring 21 mia. kr., men det har fået et hak op nu til 22,5 mia. kr.

»Stigningen skyldes primært en stærk indtjening fra vores producerende havvindmølleparker i slutningen af året, herunder fra kraftigere vind og en hurtigere indfasning af produktion fra de nye parker Race Bank og Walney Extension,« skriver Ørsted, der også fremhæver sine gasaktiviteter og partnerskabsaftaler i vindkraftdivisionen som drivende faktorer bag opjusteringen.

Dagens opjustering er den tredje i år fra Ørsted, der har 50-årige Henrik Poulsen i spidsen. Ved årets start forventede selskabet, at driftsresultatet ville lande et sted mellem 15 og 17 mia. kr., hvilket senere blev opjusteret til 17-19 mia. kr. for derefter at blive presset op til 19-21 mia. kr., inden dagens opjustering til 22,5 mia. kr. kom.

Ørsted stiger tre procent ved markedsåbningen på nyheden om opjusteringen.

»Man skal passe på med at give Ørsted alt for meget kredit, fordi det blæser meget, for der kommer også kvartaler, hvor det ikke vil blæse så meget,« siger Sydbanks Ørsted-analytiker, Morten Imsgard, der fremhæver de bedre betalinger fra partnerskabsaftaler som noget positivt. De indikerer nemlig, at Ørsted er foran sine mål på at opføre de enorme vindparker.

»De skal have cadeau for, at de bliver ved med at være rigtig, rigtig dygtige til opføre deres parker. Det er også noget af det, investeringscasen omhandler, og det bliver kun mere mere væsentligt fremadrettet med de væsentligt lavere afregningspriser, som Ørsted er stillet i udsigt.«

Hvis man er investor i Ørsted, kan man ifølge Morten Imsgard godt forberede sig på, at driftsresultatet fra Ørsted vil blive justereret hen over året.

»Jeg tror, investorerne skal vænne sig til, at der kommer en udmelding fra Ørsted, som så bliver justeret. Det bliver bedre af, at frasalgselementet falder fra. Men der vil stadig være et element af, at det vil gå, som vinden blæser,« siger han.

Sydbank forventer, at Ørsted vil have en driftsindtjening på omkring 22 mia. kr. i 2018 - forudsat, at man kommer i mål med en del af frasalget af den enorme Hornsea 1 park.