Ørsted-boss sender presbold til politikerne med ny udmelding

Ørsted undersøger flere muligheder for at komme af med Radius, men det vil kræve engagement og en politisk aftale, lyder det fra topchef Henrik Poulsen. Han nedtoner samtidig dramatikken omkring den forliste salgsproces. Vi blev ramt af den politiske virkelighed, lyder det.

Administrerende direktør Henrik Poulsen fra Ørsted holder fast i at udskille Radius af selskabet. Nu ligger bolden hos politikerne, der tog livet af salgsprocessen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det politiske spil om Københavns elnet, Radius, ser ingenlunde ud til at være afsluttet i denne omgang. Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, vil nemlig stadig sælge i løbet af 2019, og dermed er der lagt pres på finansminister Kristian Jensen (V) for at lande en løsning.

Staten er hovedejer i Ørsted, der før hed DONG Energy, og sidder derfor med den afgørende stemme i selskabet. Og nu gør Henrik Poulsen det klart, at det vil kræve engagement og en politisk aftale, for at ambitionen om at sælge Radius kan gå videre.

»Der skal være commitment fra hovedaktionæren, som selvfølgelig skal have en politisk aftale på plads omkring sådan et frasalg, og det må vi jo så tilstræbe at få,« siger Henrik Poulsen.

Ingen specifik tidslinje

Lige nu opererer selskabet ikke med en specifik tidslinje for at udskille Radius, men Henrik Poulsen slår fast, at det efter planen skal ske inden for de næste 12 måneder. Dermed er der lagt op til, at et nyt Folketing efter et valg kan komme til at sidde med den afgørende beslutning.

Formelt bliver det Henrik Poulsen og bestyrelsen, der ledes af Thomas Thune Andersen, der skal præsentere hovedejeren for de muligheder, der virker attraktive, inden der så vælges en endelig løsning. Allerede nu er selskabet altså i gang med at kigge nærmere på, hvordan forretningsdelene kan skilles ud af selskabet. Tidligere har det været nævnt, at det enten kan ske ved at sælge selskabet eller få det lagt ned i et selvstændigt selskab, der eventuelt børsnoteres.

Henrik Poulsen ønsker ikke at være mere konkret om de specifikke muligheder, men fortæller, at den droppede proces med Radius-salget ikke har været spildt arbejde. Han nedtoner også dramatikken omkring forløbet.

»Vi må også være bevidste om, at vi lever i en politisk verden, fordi vi ejer aktiver, der er vigtige for det danske samfund. Det kan ikke komme bag på nogen, at vi lever i en politisk virkelighed. Den virkelighed må vi så løbende tage bestik af, og den virkelighed ramte os her,« siger Henrik Poulsen.

Ifølge analytiker i Sydbank Morten Imsgard kan det give store hovedbrud for Ørsted-ledelsen, fordi 2019 er valgår, og fordi politikerne ikke har travlt med at få solgt Radius.

»Salget af Radius gør ingen forskel i forhold til Ørsteds grønne omstilling, fordi selskabet har penge nok til at finansiere den. Men omvendt er de nødt til at skabe et pres for at komme af med selskabet, og det er jo ikke sikkert, at politikerne har lige så travlt. Det er ingen let situation for Henrik Poulsen,« konstaterer Morten Imsgard.

Stadig en stor sten i vejen

Det er ikke kun hos Ørsted og Henrik Poulsen, at Radius er på dagsordenen.

Elnettet og de 19.000 kilometer kabler er også genstand for drøftelser på Christiansborg, selv om det var her, salgsprocessen blev stoppet for to uger siden, da den socialdemokratiske støtte til salget smuldrede. Ifølge Berlingskes oplysninger kørte processen således videre i denne uge, hvor de politiske partier bag Ørsted-forliget trådte sammen for at diskutere mulighederne fremadrettet. Der blev dog ikke taget nogen formelle beslutninger.

Ifølge finansminister Kristian Jensen er der dog stadig en stor sten i vejen for den videre salgsproces. SF og Socialdemokratiet har nemlig ønsket, at der enten findes en løsning, hvor staten ejer halvdelen, eller at det overgår til et forbrugerejet selskab. Den løsning er imidlertid ikke juridisk gangbar uden videre, mener ministeren.

»Vi kan og må ikke beslutte, at Ørsted alene må sælge til f.eks. et forbrugerejet selskab, som har været politisk fremført som et ønske,« lyder det fra Kristian Jensen i en skriftlig udtalelse.

Han erklærer sig helt enig med Henrik Poulsen i, at det vil være godt at udskille Radius fra Ørsted.

»Det er faktisk derfor, at vi – i samråd med forligskredsen – satte salgsprocessen i gang. Det var der så andre partier, der ønskede at stoppe,« fastslår han.

Kristian Jensen fortæller, at han først vil tage stilling til forskellige modeller, når de er blevet forelagt af Ørsted.

»Når de er færdige med at undersøge tingene – så plejer de at henvende sig til hovedaktionæren for at drøfte optionerne. Og så tager vi den derfra. Hvis der kan findes en lovlig måde at frasælge Radius på i 2019, så vil jeg da være tilfreds med det,« skriver Kristian Jensen.

Ørsted, der fremlagde regnskab torsdag, tjente 30 mia. kr. på driften i 2018.