Ørsted bliver 21,3 mia. kr. rigere og et hovedbrud mindre

Det statslige energiselskab Ørsted har solgt Københavns elnet, Radius, i en milliardhandel med danske SEAS-NVE. Dermed endte salget af elnettet tilsyneladende politisk spiseligt, men det åbner for ny debat om statens ejerskab af Ørsted.

Ørsted-topchef Henrik Poulsen har fundet en ny ejer til elnetselskabet Radius, der bliver købt af SEAS-NVE for 21,3 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Jacobsen/Reuters/Ritzau Scanpix

Onsdag er et dramatisk kapitel om det omdiskuterede salg af Københavns elnet, Radius, bragt til ende, men et nyt kan måske være på vej.

Forhistorien først.

Det højspændte forløb om salget af Radius trækker tråde tilbage til en sommerdag i juni 2018. Her bebudede Ørsted – det tidligere DONG Energy – med topchef Henrik Poulsen i spidsen, at selskabet ville sælge den del af forretningen.

Forud var gået måneders planlægning i Finansministeriet, der formelt ejer Ørsted. Resultatet var en yderst nøje tilrettelagt salgsproces, der sågar internt fik sit eget kodenavn, »Maxwell«, blandt Ørsted og ministeriets folk. Manøvren skulle sælge det statsejede energiselskab med sine 19.000 kilometer kabler og en million elkunder på Sjælland til en ny ejer.

Lynhurtigt stod bejlere også fra udlandet i kø til at få fat i den danske guldklump, der hurtigt fik et prisskilt på et tocifret milliardbeløb.

Sådan gik det ikke.

I et forløb, der vækkede mindelser til salget af DONG-aktier til Goldman Sachs, ATP og PFA i 2014, eksploderede sagen politisk, fordi Socialdemokratiet og SF kort efter nytår trak stikket på salgsprocessen.

I et brev til den daværende finansminister Kristian Jensen (V) slog S-formand Mette Frederiksen, fast, at partiet kun kunne acceptere et salg, hvor staten eller det offentlige enten ville komme til at eje 50 procent, eller hvor køberen er et forbrugerejet selskab. Senere samme dag meldte Finansministeriet ud, at opbakningen til salget reelt var smuldret.

Med ét slag var måneders planlagt salgsproces kørt af sporet, og det var dermed lagt hen i det uvisse, hvilken skæbne elnettet skulle gå i møde. Ørsted og topchef Henrik Poulsen holdt på, at det skulle afhændes, imens andre talte om et fortsat statsligt ejerskab.

Onsdag blev uvisheden så fjernet.

Det sjællandske forbrugerejede energiselskab SEAS-NVE hostede op med 21,3 mia. kr. Og Henrik Poulsens hovedpine over ikke at kunne skille sig af med Radius forsvandt med ét.

»Med Ørsteds globale ekspansion inden for vedvarende energi er vi ikke længere den rette ejer af Radius og den danske privatkunde- og udendørsbelysningsforretning,« lød det fra Henrik Poulsen i meddelelsen om handlen.

Ny debat

Men med Radius ude af Ørsted og en kæmpe investeringsplan på 200 milliarder kroner i hånden vil energiselskabet først og fremmest være et energiselskab med aktiviteter i udlandet. Næste år – i 2020 – udløber forliget om Ørsted, der fastlægger, at staten skal være hovedejer. Og ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, kan dagens handel sparke gang i en ny debat om, hvem der skal eje det tidligere DONG:

»Rent politisk er det også med til at rejse spørgsmålet, om staten skal blive ved med at være ejere af Ørsted. Skal vi alle være medejere af et stort vindparkselskab, som laver forretninger over hele verden, der kun har få aktiviteter i Danmark?«

Jacob Pedersen peger på, at salget er med til at »strømline Ørsted« og gøre det endnu klarere, at det først og fremmest er et vindselskab.

Statens ejerandel på 50 procent i Ørsted er i skrivende stund omtrent 132 milliarder kroner værd.

I Socialdemokratiet er holdningen »for nuværende«, at staten skal være hovedaktionær, forklarer finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S). Han venter, at det forsatte ejerskab vil blive en del af drøftelserne om Ørsted, når forliget udløber i 2020.

»I første omgang afventer vi det arbejde, der skal definere kritisk infrastruktur, og med det i hånden må vi tage drøftelsen om statens majoritetsejerskab, når forliget udløber i 2020. Men for nuværende er holdningen, at staten ejer størstedelen,« siger han.

I Enhedslisten, der ikke er med i forliget fra 2020, afviser finansordfører Rune Lund et salg af Ørsted.

»Vi synes stadig, at det er helt centralt, at vi stadig har majoritetsejerskab i et selskab som Ørsted, fordi vi på den måde stadig kan foretage og prioritere den grønne omstilling fremadrettet. Det kan man gøre ved at lave lovgivning, men også ved at staten gennem aktivt ejerskab af Ørsted f.eks. opfører havvind,« siger Rune Lund.

Salget af Radius ventes at blive godkendt i 2020.