Ørkenguld på vej til TDC

Teleselskabets eneste arabiske eventyr begynder nu en børsnotering, der vil kaste penge af sig til det danske hovedkontor i Københavns sydhavn.

»Lad os komme tættere på hinanden og nå nye højder,« skriver det delvis TDC-ejede omanske mobilselskab Nawras på sit netsted som introduktion til børsnoteringen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs eneste investering i den arabiske verden - og den eneste tilbageværende aktivitet uden for Norden - begynder nu at kaste penge af sig.

Mobilselskabet Nawras, der betyder »måge«, brød i 2005 det lokale Omantels monopol i sultanatet Oman på spidsen af Den Arabiske Halvø. Nu går Nawras delvis på børsen for i første omgang at rejse 2,68 milliarder kroner i den første børsnotering i landet siden 2008 og den største siden 2005.

Ifølge Financial Times kan det blive op ad bakke at rejse pengene, men Nawras' topchef siden åbningen, Ross Cormack, er sikker på, at det vil gå glat.

Nawras fik på blot 100 dage ti procent af mobilkunderne i Oman og har i dag 1,97 millioner kunder i et land, hvor det koster adskillige oliekilder at etablere fastnet, som i øvrigt virker dårligt.

Eneste tilbage uden for Norden

Nabostaten Qatars nationale teleselskab, det hovedrige Qtel, ejer størsteparten af Nawras. Qtel er en gigant i mellemøstlig sammenhæng.

TDC bistod med viden og danske medarbejdere i opbygningen af det på de kanter supermoderne mobilselskab med velindrettede og kundevenlige butikker. Meningen var dengang at arbejde videre med Qtel og udvide forretningen på Den Arabiske Halvø. Det skete imidlertid aldrig, og i dag er Nawras TDCs eneste tilbageværende besiddelser i udlandet uden for Norden, efter at schweiziske Sunrise blev solgt 17. september i år.

Også omanske pensionskasser har ejerandele i Nawras, der i 2009 omsatte for 2,59 milliarder kroner og opnåede et driftsresultat (EBITDA) på 1,31 milliarder kroner. Analytikerne forventer endnu bedre tal for i år.