Ørestad barsler med nyt kontorkvarter

Trods fortsat finanskrise bliver endnu en stor bid af Ørestad gjort klar til investorer. Der skal bygges for to-tre milliarder kroner i op til 11 etager.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal mere end en langstrakt finanskrise, stigende arbejdsløshed og øgede tomgangsprocenter for kontorer til at sende Jens Kramer Mikkelsen fra udviklingsselskabet By & Havn i ly.

Den tidligere S-overborgmester i København vil sammen med NCCs udviklingsenhed sende masser af jord til kontorbyggeri på markedet i form af Ørestad Down Town-kvarteret, det sidste større ledige område i Ørestad City-bydelen, der efterhånden har tusindvis af arbejdspladser.

"Vi mærker grøde i markedet, og det gælder om at være klar, når der er sug i kaminen. På erhvervsfronten er stort set alt byggeri i Ørestad udlejet," siger topchefen i By & Havn, der også udvikler hele Nordhavn-området og tidligere i år indledte jordsalg i Arena-kvarteret i Ørestad Syd.

Hotel og kontorer
Down Town – som ifølge ordbøgerne burde skrives i ét ord – udgør godt 50.000 kvm, og der kan være i alt 137.000 etagemeter. 12.000 kvm er allerede i brug med det tre år gamle Cabinn Metro-hotel, som planlægger at udvide med ekstra 10.000 kvm. De skal blandt andet bruges til yderligere 290 værelser og et kontorhotel med 200 arbejdspladser.

Opgaven for By & Havn og NCC er derfor at skaffe byggeri for 115.000 kvm, og det fuldt udbyggede kvarter vil have mursten og beton for op imod tre milliarder kroner. En del af jorden ejes af norske Steen & Strøm, som står bag indkøbscentret Field’s på nabogrunden. Lokalplanen for Down Town ventes at være klar næste forår, men salgsarbejdet går snart i gang, gerne med betingede skøder.

Hotellet og de mange kontorer skal suppleres af caféer og butikker og muligvis også boliger. I midten af området kommer et torv og et fælleshus med blandt andet et auditorium, hvor kvarterets virksomheder kan leje sig ind. Modellen for at drive et bydelshus er dog endnu ikke lagt fast.

Plads til mindre firmaer
Et kendetegn for kvarteret bliver muligheden for egne domiciler på ned til 2.500 kvm eller omkring 100 arbejdspladser. Hidtil har egen bygning i Ørestad været forbeholdt væsentligt større virksomheder, men en ny helhedsplan fra det københavnske arkitektfirma COBE lægger op til varieret og trinvis byggeri.

"Med Down Town supplerer vi de store kontorhuse,« siger Jens Kramer Mikkelsen.---- »Helhedsplanen er både robust og fleksibel, fordi mindre virksomheder nu kan tilbydes egen identitet i eget domicil. Grunden bliver udnyttet effektivt, og der er mulighed for at sætte projekter i gang i flere etaper," siger administrerende direktør Nikolaj Hertel fra NCC.

Bydel formet som skål
COBE-tankerne erstatter den meget omtalte masterplan, som den polsk-amerikanske stjernearkitekt Daniel Liebeskind fremlagde for en håndfuld år siden. Men hans visioner om et sammenhængende og dyrt projekt med blandt andet to store tårne er ikke gangbare på denne side af finanskrisens udbrud, erkender By & Havn og NCC.

Et andet kendetegn ved COBEs plan er at udforme kvarteret som en skål: Høje byggerier yderst skærmer mod den ofte generende vind i Ørestad, og lavt byggeri i midten baner vejen for flere af solens stråler
 "I randen bliver det nok 10-11 etager, og i centrum tre-fire etager," siger Line Røtting Dornan, projektdirektør i NCC

Ros og ris
De nye Down Town-planer bliver modtaget forskelligt i to store mæglerhuse. Mest positiv er Nybolig Erhverv.
"Hele Ørestad City har gennemgået en spændende udvikling fra bar mark til ny bydel med nærmiljø og byliv. Det er et godt tidspunkt at komme i gang med "den manglende brik", for befolkningen i hovedstaden vokser, og der vil også komme flere arbejdspladser med en vis forsinkelse. Om fem-syv år kan kvarteret været fyldt helt op, eller i hvert fald være nået langt," siger analysechef Stig Plon Kjeldsen.

Han er ikke foruroliget over den aktuelle tomgang med 9-11 procent ledige kontorer i hovedstaden.Den bekymrer i højere grad Jørgen Jørgensen, administrerende direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech, som også hæfter sig ved masser af ubebygget erhvervsjord i andre dele af Ørestad, i Nordhavn, Carlsbergbyen og flere andre dele af København.

"Det er svært at være alt for optimistisk, men det er fornuftigt, at de går ned i mindre bidder og desuden forsøger at etablere et butiksmiljø. Jeg ville foretrække et kombineret kvarter med beboelse, for det skaber en mere levende bydel."