Ønsker dansk protest mod svensk overvågning

Danmark bør protestere over, at danskeres kommunikation overvåges og registreres i Sverige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering bør protestere over den overvågningslov, som Sverige besluttede onsdag, fordi den også vil ramme danskerne.

Det mener Enhedslistens IT-ordfører, Per Clausen.

»Vil ministeren protestere over for den svenske regering over gennemførelsen af en overvågningslovgivning, som kan betyde, at også danskeres elektroniske kommunikation overvåges og registreres?« spørger han nu videnskabsminister Helge Sander (V), som er øverst ansvarlige i Danmark for al telekommunikation.

Dansk trafik går via Sverige

Et spinkelt flertal i den svenske Riksdagen vedtog onsdag at give forsvarets efterretningstjeneste mulighed for at aflytte både telefoni og Internet-kommunikation, uden at der skal foreligge en dommerkendelse først.

Flere danske teleselskaber sender tale- og datatrafik via Sverige. De er derfor straks gået i gang med at finde en løsning på at fastholde trafikken i Danmark.

»3« sender i dag al datatrafik - brug af Internet m.m. - via sit svenske søsterselskab, og også Telia bekræftede i går over for Business.dk, at der går trafik via svenske servere.

Også overvågning i Danmark

I Danmark er al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.

Den svenske lov træder i kraft 1. januar 2009 og skal være effektiv fra efteråret 2009.