Øllet kunne ikke slukke brødrene Braunsteins tørst

Ølproduktion gjorde det muligt for brødene Michael og Claus Braunstein Poulsen at prøve kræfter med whisky-destilleri som nogle af de første danskere. I dag destillerer Bryghuset Braunstein 80.000 liter whisky om året.

Det er Michaels (til venstre) og Claus’ mellemnavn, der er blevet til virksomhedens navn, Bryghuset Braunstein, mens Braunstein er efterfulgt af et Poulsen. Fotos: Sara Gangsted og Niels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

Brødrene Michael og Claus Braunstein Poulsen fra Køge er hverken ingeniører eller i slægt med brygmestre gennem generationer, som mikro-bryggere er flest.

De er begge uddannede økonomer, og det var salget af familiens VVS grossistvirksomhed, der gjorde det muligt at etablere et af Danmarks første mikrobryggerier i 2005. En gammel lagerhal på Køge Havn blev ombygget til bryggeri med et Kaspar Schultz-bryganlæg fra Baltimore. Målet var ikke at brygge øl, men derimod whisky. Og brødrene Braunstein ville være først til at få deres navn på de gyldne dråber, da der i Danmark ikke havde været produceret whisky i flere årtier.

Der skulle dog lidt lavere procenter til for at realisere spiritus-eventyret. For at få lov til at brygge whisky måtte de nemlig først vise deres værd med øl, som de begyndte at brygge i 2005.

Ved udelukkende at fremstille økologiske øl fandt Braunstein en indgang til markedet og kom i salg i Coops butikker. Og dermed havde de også fundet en finansieringskilde til deres whiskydrøm.

Som ølbryggere var brødrene indehavere af 70 procent af udstyret, som skulle til for at destillere spiritus, og efter at have anskaffet sig de resterende fornødenheder med finansiering fra ølsalget var der intet, som holdt dem tilbage. Alkohol kommer nemlig fra samme grundstamme af malt, vand og gær som øl, men bliver til spiritus ved, at man fjerner vandet.

Et år senere kunne Michael og Claus Braunstein Poulsen således udtrække deres første destillat af whisky.

Men whisky kræver tålmodighed ikke kun under fremstillingen. I EU-landene skal væsken lagre minimum tre år, før den teknisk set må kaldes whisky.

Selv om Braunstein-brødrenes vision er at lave langtidslagret whisky, kunne de ikke nære sig fra at hælde en del af 2006-destillatet på flaske allerede i 2010. Og de blev derfor blandt de første til at genføde traditionen for whisky-produktion i Danmark.

Selv om whiskyen ikke havde mange år på bagen, havde brødrene forsøgt at gøre den autentisk ved at destillere drikken på smeltede isblokke fra indlandsisen, som de havde fragtet til Køge.

»I Danmark har vi en stolt tradition omkring ølentusiaster, særligt fordi de store bryggerier har været dygtige til at markedsføre sig på en måde, så Danmark blev en ølnation. Men blandt dem, der interesserer sig for øl, skal der ikke så meget til for at vække den her nye interesse for whisky og spiritus,« siger Michael Dines Poulsen Braunstein

I 2013 blev Braunsteins Whisky kåret til verdens bedste whisky under 12 år ved »International Wine & Spirit Competition« i London.