Øl er dyrere på dåse

De danske supermarkeder tager konsekvent mere for præcis samme slags øl, hvis den vel at mærke er hældt på dåse.

Den samme øl koster typisk mere, hvis den tappet på dåse i stedet for på flaske, viser et pristjek. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser et pristjek foretaget af Søndagsavisen. Faktisk betaler man flere steder over 50 procent mere for dåseudgaven af eksempelvis en Harboe Premium, og også Carlsberg og Tuborg er væsentligt dyrere i dåseudgave.

Ifølge en ekspert i forbrugeradfærd er der flere forklaringer på, hvorfor dåseøl er dyrere end fætteren på flaske.

»Producenter og butikker har haft brug for at få hævet priserne på øl, uden forbrugerne opdagede det, og det kunne man gøre, da dåsen kom på markedet. Samtidig oplever forbrugerne en mærværdi i, at dåserne er lettere og noget nemmere at håndtere, og derfor er de villige til at give en højere pris for den samme type øl,« forklarer brand-ekspert hos Retail Institute Scandinavia, Dorte Wimmer, til Søndagsavisen.

Den forklaring erkender Coop, som ejer kæderne Kvickly, Brugsen og Fakta, er en del af årsagen til, at dåseøl er dyrere en flaskeøl.

»Avancen på billigøl på glasflaske er banket helt i bund, hvorimod avancen på dåseøl er større, det er korrekt. Man har solgt 24 dåseøl for samme pris som 30 flaskeøl - det er ligesom den tilgang, der er i markedet,« siger kategorichef i Coop, Kenn Thomsen til Søndagsavisen.

Hos Dansk Supermarked, der står bag Netto, Føtex og Bilka, vil man ikke ligesom hos Coop indrømme, at man tjener mere på dåseøl end på flasker.

»Der ligger noget miljøafgift, der gør, at prisen på dåser er højere end på flasker. Men det, der afgør prisen hos os, er, hvad vi kan købe dem ind til, og hvordan konkurrencesituationen er. Dåseøllen er generelt dyrere for os at købe ind. Men så er der jo også leverandørens strategi, deres produktionsapparat og hvilke omkostninger, de putter over på os,« siger pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand.

Det er i Dansk Supermarked-butikkerne Netto og Føtex, man betaler mest for at få øl på dåse i stedet for flaske. Harboe Premium er 55 procent dyrere i førstnævnte emballage de to steder, men ikke i én eneste supermarkedskæde er dåseøl billigere end samme type på flaske, skriver Søndagsavisen.