Økonomi-guru: USA vil gå konkurs

Den schweiziske økonom Marc Faber mener, at USA går konkurs. Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Foto: Dennis Owen/Bloomberg. Den schweiziske økonom Marc Faber
Læs mere
Fold sammen
Udenlandske investorer vil på længere sigt kunne få sig en grim overraskelse i USA fordi den amerikanske centralbank lader seddeltrykken køre og staten låner penge til driften. Det siger den schweiziske økonom Marc Faber, der forudsagde det store børskrak i 1987, til den norske avis Dagens Næringsliv.

- Den amerikanske stat vil gå konkurs. Der er mange måder at gå konkurs på. Den amerikanske stat vil betale lånene tilbage, men på grund af at centralbanken lader seddelpressen køre vil dollaren være værdiløs, siger Marc Faber, der er hovedtaler ved Skagen-fondenes konference i Oslo torsdag.

Faber tror ikke investorerne vil låne den amerikanske stats penge ti år mere mod en rente på 2,1 procent om året. De vil kræve bedre afkast, og det vil betyde højere obligationsrenter og dermed lavere obligationskurser.

Selv en offentlig hjælpepakke på de astronomiske 1500 milliarder dollar vil ifølge Faber ikke være nok til at kompensere for den private gældsvækst i USA. For at finansiere underskuddet på statsbudgettet må den amerikanske stat låne massivt med penge. Faber anslår, at den offentlige gæld i USA alene i år vil stige med 2000 milliarder dollar.

/ritzau/