Økonomer: Skuffende industrital - men der er medvind forude

»2017 har ikke været et særlig godt industriår indtil videre. Industrien havde en meget stærk afslutning på 2016, men har i bedste fald trådt vande siden nytår. Det har ellers været en periode med fornuftig fremgang i efterspørgslen på eksportmarkederne - ikke mindst i Europa,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Årets første seks måneder har ikke været gode for den danske industri, der har oplevet en mindre opbremsning. Men der er bedring forude.

Det vurderer en række økonomer, efter at tallet for den danske industriproduktion i juni viste et skuffende fald efter fremgang i maj.

»2017 har ikke været et særlig godt industriår indtil videre. Industrien havde en meget stærk afslutning på 2016, men har i bedste fald trådt vande siden nytår. Det har ellers været en periode med fornuftig fremgang i efterspørgslen på eksportmarkederne - ikke mindst i Europa,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

»Her fortsætter opsvinget stadig, og vi regner med at se noget mere medvind til dansk industri i de kommende måneder,« fortsætter han.

Industriproduktionen faldt med 3,7 pct. i juni, og dermed var der i andet kvartal tale om et fald i produktionen på 0,5 pct. sammenlignet med første kvartal, hvor der var en tilbagegang på 1,1 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag.

Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, fremhæver, at opbremsningen sker efter en stigning på 7,6 pct. i fjerde kvartal sidste år, og at udviklingen i den danske industri ikke er helt så dårlig, som dagens tal ellers kunne indikere.

»Reelt ser billedet i industrien relativt fornuftigt ud. Produktionen skal selvfølgelig ikke fortsætte med at falde og falde, men det kommer også næppe til at ske. Der er fornuftige opsvingstegn rundt omkring i Europa. Og det smitter ganske givet af på virksomhederne i Danmark,« skriver han i en kommentar.

Mandagens nøgletal for juni viser desuden, at industriproduktionen kun lige akkurat er højere, end tallet var før krisen, men økonomerne fremhæver, at dagens tal primært er en god indikator for udviklingen fra måned til måned, og at der fortsat ikke er grund til bekymring.

»Når man skal sammenligne over lang tid er der bedre kilder som nationalregnskabet, og det viser en fremgang på cirka 15 pct. for industrien i forhold til 2008. Industrien i Danmark har lagt krisen bag sig, men det er et lidt hostende og spruttende opsving, vi er i gang med, som dagens tal også er en påmindelse om,« skriver Las Olsen fra Danske Bank i kommentaren.