Økonomer: Industriens investeringsspådom lover godt

Det tegner godt for væksten i Danmarks økonomi, at industrien har skruet op for sin prognose for de fremtidige investeringer. Det mener Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, og Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, oven på nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Mads Claus Rasmussen. Arkivfoto: Administrerende direktør Karsten Dybvad for Dansk Industri.
Læs mere
Fold sammen

Seneste opgørelse fra statistikkontoret viser, at industrien venter en vækst på 8 pct. i investeringerne i 2017 og yderligere 3 pct. vækst i 2018.

»Sammenlignet med de to foregående målinger (oktober 2016 og marts 2017) for investeringsåret 2017 er forventningerne i oktober 2017 pænt høje,« skriver Danmarks Statistik om målingen, der blev gennemført i oktober 2017.

De to foregående rundspørger viste forventninger om fald på 4-6 pct. i investeringerne i 2017, så humøret er tilsyneladende i bedring - selv om målingerne er behæftet med en vis usikkerhed.

»Det er en rigtig god nyhed for dansk økonomi og viser en tiltagende optimisme i industrien. Flere virksomheder melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft og investeringer, der øger produktiviteten i den enkelte virksomhed, kan være med til at forlænge opsvinget herhjemme,« skriver Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Investeringerne kan ifølge hende give et løft til den samlede danske vækst i år og i 2018. Landsbanken regner med en vækst på 2,2 pct. i 2017, faldende til 2,0 pct. i 2018.

Sydbanks Søren V. Kristensen venter også bidrag til økonomien fra investeringerne i en tid med relativt få ledige.

»Vi befinder os efterhånden i en situation, hvor den ledige kapacitet i økonomien særligt i form af arbejdskraft er ved at være brugt. Det betyder, at væksten skal komme fra, at vi øger produktiviteten i økonomien snarere end at vi bliver flere til at producere,« skriver han i en kommentar.

/ritzau/FINANS