Økonomer frygter overophedning af byggeriet

Mangel på arbejdskraft kan betyde flere håndværkere fra udlandet, fordi byggebranchen er glohed.

Der bør ikke postes flere milliarder i offentlige byggeprojekter, siger flere eksperter. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Selv om krisen hver uge koster hundredvis af danskere jobbet, er situationen i byggeriet fortsat så gunstig, at flere af landets førende økonomer direkte advarer mod at poste flere milliarder ud i offentlige byggeprojekter. Det kan nemlig føre til ny mangel på arbejdskraft og tvinge bygherrer til at importere håndværkere fra udlandet.

»Risikoen for overophedning i byggebranchen er en relevant bekymring«, siger professor i økonomi på Copenhagen Business School (CBS) Jan Rose Skaksen til Politiken.

Truslen om en glohed byggebranche understreges af helt friske ledighedstal, som Danmarks Statistik offentliggjorde i onsdag. Fra 1. til 2. kvartal i år faldt beskæftigelsen med 'beskedne' 1.200 personer i byggeret, hvorimod den faldt med 11.000 i industrien og med 6.800 personer inden for handels-, hotel- og restaurationsbranchen.

Det bør give anledning til eftertanke, mener cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian:

»Det er helt aktuelt at advare mod overophedning i byggeriet, når man har investeret så massivt i bygge- og anlægssektoren, som man har gjort. Faktisk kan man spørge sig selv, om man virkelig skal holde byggeriet kunstigt i live via offentlige investeringer, når andre sektorer er væsentlig mere pressede af krisen«, siger han til avisen.

På Christiansborg fastholder både S og Dansk Folkeparti, at der er plads til flere investeringer. Omvendt erkender DFs finansordfører, at man bliver nødt til at tage højde for økonomernes advarsler.

»Selvfølgelig skal vi ikke sende milliarder ud til fremrykkede investeringer, der så fører til, at vi skal hente udenlandsk arbejdskraft for at få arbejdet gjort. Vurderingen skal være baseret på, om der er ledig kapacitet til rådighed«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Også Dansk Byggeri afviser, at branchen er i nærheden af overophedning:

»Det er ikke helt let at finde ud af. Men vores skøn er, at der skal investeres op mod 13 milliarder mere, før alle vores ledige er i arbejde«, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen.

Ritzau