Økonomer: Detailsalget tegner godt

Detailsalget i Danmark steg i april med 0,3 pct. set mod måneden før ifølge Danmarks Statistiks opgørelse, og ifølge Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, tegner det et positivt billede af danskernes forbrug i starten af 2017.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

»Dagens tal tegner et positivt billede af privatforbruget for 2017 med fremgang igennem første kvartal og ind i andet kvartal. Det passer også med vores billede af forbrugernes situation, som er ganske god, hvilket også reflekteres i, at forbrugerne generelt ser lysere på deres økonomiske situation i 2017 end de gjorde i 2016,« skriver Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen.

Detailsalget på månedsbasis er renset for prisudvikling og normale sæsonudsving, og opgørelserne for både februar og marts er ligeledes revideret i positiv retning.

»Det afspejler også, at vi fortsat ser fremgang på arbejdsmarkedet og boligmarkedet, der sammen med de meget lave renter er med til at styrke danskernes privatøkonomi. De sidste par år er forbruget også blevet trukket op af, at lønningerne er steget betydeligt hurtigere end priserne, fordi priserne næsten ikke er steget,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Hos Nordea mener cheføkonom Helge Pedersen, at branchen stadig har det svært.

»Til trods for den seneste fremgang, er der dog ingen tvivl om, at detailhandlen har været en af de brancher, som har haft det sværest siden finanskrisen. Det skyldes ikke mindst de betydelige strukturelle ændringer i forbrugsmønstret, som danskerne udviser,« skriver Helge Pedersen med henvisning til internethandel og en øget efterspørgsel på services frem for detailvarer.