Økonomer: Detailsalg står stille og viser svaghedstegn

Onsdagens offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailomsætningen lå fuldstændig uforandret fra april til maj. Dermed kunne detailsalget i maj ikke matche den ellers fine fremgang, man så i april. Salget i april fik da også et kunstigt løft, da påskens placering i marts rykkede forbruget ind i april.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Ser vi på udviklingen over de seneste tre måneder under ét, er detailsalget da også nu faldet med 1,1 pct. Der er altså ingen tvivl om, at detailhandlen har udviklet sig meget svagt igennem 2016. Vi ser en lignende tendens i dankortomsætningen, der har ligget mere eller mindre uændret i starten af 2016,« noterer chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer i en kommentar.

Hans kollega Niels Rønholdt, cheføkonom i Jyske Bank, konkluderer:

»Samlet set ligner privatforbruget fortsat ikke en stærk vækstmotor for dansk økonomi.«

Alt i alt vurderer han, at der stadig er langt til et rigtig forbrugsopsving i herhjemme.

»Indtil videre har tiltagende reallønsstigninger altså ikke kunne sparke mere gang i forbruget. Nærmest tværtimod. Opsparingslysten hænger således fortsat ved, og med en forbrugertillid, der kun bevæger sig lige over middelniveauet, er der umiddelbart ingen tegn på, at der er et positivt skifte på vej,« konstaterer han.

Tore Stramer finder udviklingen bekymrende, da privatforbruget igennem 2015 ellers var den eneste velfungerende vækstmotor i dansk økonomi.

Også makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen er bekymret.

»Detailsalgstallene tyder ikke på, at andet kvartal har været noget forbrugsboom, men i det store hele understøtter tallene fortsat, at forbruget vokser og dermed bidrager til væksten i dansk økonomi,« vurderer han.

/ritzau/FINANS