Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Turbulens har der været nok af i Peter Andreassens arbejdsliv, selv om hans CV kun opremser to arbejdspladser.
Han begyndte i 1989 som nyuddannet cand.polit. i Hafnia, dengang en af landets største finanskoncerner, som senere gik konkurs og fik aktiviteterne spredt på flere ejere.
I 1992 kom han til Ejendomsselskabet Norden med Hafnia som en af storaktionærerne.
Dér har han været lige siden, lyder den korte version, mens den lange er mere dramatisk og omfatter en bid af dansk erhvervshistorie.
Budkrig på børsen
Gennem 1990erne opbyggede Norden en betragtelig portefølje af især kontor- og boligejendomme i det centrale København og i Malmø, og omkring årtusindskiftet blev det børsnoterede Norden genstand for en budkrig – noget dengang nærmest uset herhjemme.
Blandt andre finans- og tøjmanden Klaus Helmersen ville gerne have fingre i de mange kvadratmeter, men det endte med, at Norden blev overtaget af en gruppe pensionskasser, som de følgende år solgte de fleste ejendomme fra.
I 2004 blev virksomheden, eller snarere navnet, overtaget af Peter Andreassen og tre chefkolleger, der siden har drevet Norden som et managementselskab, der bestyrer store murstensfonde, som fem pensionskasser har skudt penge i.
Stort set alt er lagt ud til underleverandører og samarbejdspartnere, så Nordens lille stab på syv personer kan koncentrere sig om at finde nye projekter og udvikle de bestående ejendomme, som fortsat typisk er kontorer og boliger, nu kun i Storkøbenhavn.
»Vores speciale er, at vi har finansiel styrke via pensionskasserne, vi har hurtig beslutningskraft, og vi har opbygget kompetence i udviklingsprojekter. Vi er ikke anlægs- investorer, men køber og udvikler med henblik på videresalg. Vores fonde har gerne ti års levetid, tre år til at finde og købe ejendomme, syv år til at udvikle, drive og sælge dem,« forklarer Peter Andreassen.
Sætter præg på byen
Med baggrund som økonom befinder han sig godt i ejendomsbranchen.
»Man møder mange spændende mennesker, lige fra håndværkere til højesteretssagførere. Desuden indgår økonomi som en væsentlig del, både ved investeringen, og når ejendommen skal udvikles. Jeg har fundet min niche og kan ikke forestille mig et brancheskift,« fastslår han.
Undervejs er det også blevet til mange tydelige aftryk på udviklingen af landets hovedstad.
Norden-chefen fremhæver selv Holmen, som før var et afspærret flådeområde og er blevet en bydel med eksklusive boliger samt kontorer og institutioner som Arkitektskolen.
Desuden blev den gamle Berlingske-karré bygget helt om, så stueetagen ikke længere huser annoncefolk, men butikker og cafeer, og det gamle og fredede Kommunehospital er blevet renoveret og bruges i dag af Københavns Universitet.
Blandt nyere projekter er den gamle Scala-grund over for Tivoli, hvor Norden for godt en milliard kroner vil bygge fem kontorhuse til advokatfirmaet Gorrissen og med butikker og cafeer i stueplan.
Halvanden kilometers penge mod nord har Norden overtaget DSBs mangeårige og snart tomme hovedsæde i Sølvgade – i øvrigt efter at have skaffet statsbanerne nyt domicil i nyere lokaler i Høje-Taastrup.
Og så har Norden netop indledt salget af eksklusive boliger for en kvart milliard i den snart ombyggede og fredede Jægersborg Kaserne, et projekt som er nærmere omtalt på side 8 i denne sektion.
Cykel hurtigere end bil
Normalt cykler Peter Andreassen den halve snes kilometer fra boligen i Gentofte til kontoret på Store Strandstræde ved Kongens Nytorv og Nyhavn. Det er ofte hurtigere end at køre i bil og holder samtidig vægten i skak.
Golfrunderne er der derimod blevet længere imellem, så kun på papiret kan han fastholde et handicap på beskedne 8,4 – til gengæld bliver der jævnligt løbet med venner i Dyrehaven.