Økologimangel i Coop: Ny dansk velfærdsgris skal fylde kølediskene i hundredvis af butikker

Fra 1. oktober begynder udvalgte supermarkeder i kæderne Irma, Kvickly og SuperBrugsen og Dagli' Brugsen at sælge kød fra velfærdsgrise fra Danmarks største producent af økologiske slagtesvin.

Danmarks største økologiske svinefarm Hestbjerg ved Holstebro. Indehaver Bertel Hestbjerg besigtiger en so med unger Fold sammen
Læs mere
Foto: Tony Brøchner

Nu bliver det snart lettere at få dansk økologisk svinekød, som er en stor mangelvare i landets supermarkeder, bl.a. i Coops kæder.

Hundredvis af koncernens 1.200 butikker starter i løbet af et par måneder en storstilet branding af kød fra en ny velfærdsgris fra Danmarks største producent af økologiske grise, Bertel Hestbjerg.

Den 1. oktober kan forbrugerne købe »Poppelgrise fra Hestbjerg« fra ham, når Coop indleder salget.

Det sker i udvalgte butikker i dagligvare- og supermarkedskæderne Irma, Kvickly, SuperBrugsen og Dagli' Brugsen i hele Danmark, der gerne vil markedsføre kødet. Poppelgrisene vil ikke i første omgang blive solgt i lavpriskæden Fakta.

De nye velfærdsgrise har ifølge svineavleren og Coop ekstra god dyrevelfærd.

Kødet fra Bertel Hestbjergs grise bliver derfor ifølge Coop en smule dyrere end det svinekød, som koncernen aftager fra landets største leverandør af økologisk svinekød, Friland.

Alle Bertel Hestbjergs grise bliver født på marker med poppeltræer, som han har plantet. Af den grund kommer det nye produkt til at hedde ”Poppelgrise fra Hestbjerg”.

Så meget er økologien vokset (artikel fortsætter efter grafikken):

Han lader sine smågrise, på landmandssprog pattegrise, gå hos søerne til de er ti uger i stedet for syv uger, som er den økologiske svinebranches regler i Danmark.

Det vil gøre poppelgrisene stærkere og sundere, mener Bertel Hestbjerg. De vil kunne klare sig bedre uden antibiotika og anden medicin.

Med leverancerne fra svineavleren fra Idom ved Holstebro regner Coop med at dække 60 procent af behovet for økologisk svinekød. Resten kan klares med leverancer fra Friland, der er Danmarks største økologiske leverandør af alle typer okse og -svinekød.

Indtil nu har Coop udelukkende fået økologisk svine og -oksekød fra Friland, der ejes af slagertigiganten Danish Crown. Men det har langt fra dækket den overvældende efterspørgsel fra de danske forbrugere.

Med små 2.000 søer, der årligt får 40.000 smågrise, der bliver til slagtesvin, er Bertel Hestbjerg ubetinget Danmarks største producent af økologiske grise.

Aftalen mellem Coop og Bertel Hestbjerg er, at han årligt leverer omkring 7.000 af sine slagtesvin som poppelgrise til et slagteri, der via et salgsfirma afsætter kødet til Coop.

Bertel Hestbjerg samarbejder med slagteriet DanePork ved Randbøl ved Vejle og salgs- og eksportselskabet Tamaco i Hasselager ved Aarhus.

De tre aktører har i fællesskab dannet virksomheden Organic Pork, der blandt andet skal stå for avl, slagtning og salg af »Poppelgrise fra Hestbjerg«.

»Vores mål er hvert uge at få kød fra 130 grise fra Bertel Hestbjerg,« siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop.

En femtedel af alle økologiske smågrise, der på årsplan bliver til slagtesvin, produceres af Bertel Hestbjerg, oplyser storproducenten til Berlingske Business.

Af de 40.000 smågrise, Bertel Hestbjerg producerer, laver han slagtesvin af halvdelen, den resterende del sælges videre.