Økologer kræver ny landbrugspolitik

Landbruget kan ikke overleve på økonomiske lempelser. Landbrugspolitikken skal lægges helt om, siger økologerne.

Foto: Nanna Kreutzmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sats mere på produktudvikling end på økonomiske lempelser. Det er budskabet til regeringen og det konventionelle landbrug fra Økologisk Landsforening, der efterlyser et markant skifte i landbrugspolitikken.

Der er for meget fokus på økonomiske lempelser og produktionsudvidelser som løsning på landbrugets økonomiske krise, siger landsforeningens formand, Evald Vestergaard.

- Unge landmænd får ikke lyst til at gå ind i erhvervet, fordi der er skattelettelser. De får lyst, hvis der er basis for en fremtid. Det kræver innovation og investering - lettelser gør det ikke alene, siger formanden.

Han efterlyser flere initiativer til forskning, udvikling, uddannelse, investering, energipolitik og omlægning til økologi i regeringens landbrugspolitik.

- Fokus fra landbruget, regeringen og endda de miljøøkonomiske vismænd er alt for meget på, hvordan en liberalisering af lovgivningen kan gøre landbruget større og produktionen billigere. Men der er alt for lidt fokus på, hvordan vi kan
producere kvalitet og skabe merværdi, siger Evald Vestergaard.

Under slagordet "værdiskabende landbrug" foreslår han, at erhvervet slår sig op på ikke bare at tilbyde samfundet landbrugsprodukter, men også energi og natur.

- Det er ikke sikkert, at der så kan tjenes så mange penge på for eksempel baconeksport. Men så kan landbruget tilføre samfundet mere energi ved for eksempel at levere energi fra biobrændsel, siger Evald Vestergaard.

/ritzau/