Øko-vinen flyder som aldrig før

Danskerne har for alvor fået smag for de økologiske druer. I detailhandlen er salget af økologiske drikkevarer som øl og vin steget 35 pct. på blot et år.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerne vil ikke længere nøjes med økologisk mælk, kød og grønt. Vin og øl skal i stigende grad også være økologisk.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologisk vin, hedvin, øl og cider er steget med hele 35 procent fra 2008 til 2009.

- Der er her tale om en varegruppe, som er steget enormt i forhold til den generelle vækst for økologiske varer, som sidste år var på fem procent, siger Kirsten Lund Jensen, teamleder for Økologi, Landbrug & Fødevarer til magasinet Foodculture.

Læs også: Rigmand betaler rekordpris for to kasser rødvin

Hos den danske detailhandel kender man udmærket til den stigende efterspørgsel for særligt de økologiske vine.

- For femten år siden havde vi kun en økologisk vin i butikken. I dag har vi 30 ud af et samlet sortiment på over 300 vine. Økovinen står for ca. syv en halv procent af vores samlede vinsalg, siger Søren Grønbæk, som er vareplanlægger hos supermarkedskæden Irma.

Han fortæller, at der præcis som med den konventionelle vin skal være en klar sammenhæng mellem pris og kvalitet, før kunderne vælger øko-vinen frem for den konventionelle. I befolkningen drikkes der øko-vin eller økologisk vin. Men i EU, hvor det besluttes, hvad man på det europæiske kontinent skal kalde de dyrebare økologiske dråber, er forhandlingerne om det endelige navn netop kørt fast.

- Som det er nu, må man kun reklamere med, at vinen er lavet af økologiske druer, og man må ikke sætte et økologisk mærke på. Det er urimeligt, at der nu skal gå endnu flere år, før der findes en løsning, siger Kirsten Lund Jensen.

Læs også: Château Lafite rykker til Kina

Også detailhandlen ønsker mere klarhed fra EU.

- Det ville da være nemmere, hvis vi bare kunne kalde den økologisk vin, men kunderne skal nok forstå, at vin, som er dyrket af økologiske druer, er det samme som økologisk vin, slutter Søren Grønbæk.