ØK venter nyt stort venezuelansk millionsmæk

Venezuela ventes i første kvartal 2014 at gennemføre den største devaluering af sin valuta siden 2010. Det viser et estimat, som Bloomberg News har udarbejdet på baggrund af svar fra 14 analytikere. For danske ØK blev regningen fra en devaluering i februar gjort op til et trecifret millionbeløb.

Foto: JUAN BARRETO.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge median-estimatet i undersøgelsen fra Bloomberg ventes en nedskrivning af den officielle bolivar-kurs på 39 pct. til 10,3 per dollar i løbet af de første tre måneder af det kommende år.

I februar 2013 devaluerede Venezuela bolivaren fra 4,3 bolivar per dollar til 6,3 bolivar for alle varer - bortset fra import af visse essentielle varer. Sideløbende med den officielle kurs handles der dog også valuta under et alternativt auktionssystem.

Olieinvesteringer og turistdollar kommer ind i landet til auktionsraten, som regeringen ikke har offentliggjort, i stedet for den officielle rate på 6,3 bolivar per dollar. Det sagde olieminister og økonomivicedirektør Rafael Ramirez mandag ifølge Bloomberg.

Dollar er som følge af en årelang valutakontrol en knap faktor i Venezuela, og landets valutareserver ligger aktuelt på det laveste niveau i ni år. Den begrænsede adgang til dollar har ført til mangel på importerede varer og presset inflationen op på 54 pct. i oktober, ifølge Bloomberg.

Danske ØK er en af de virksomheder, som kæmper med de tilbagevendende venezuelanske devalueringer gennem sine aktiviteter i fødevarevirksomheden Plumrose. ØK berettede i sit regnskab for tredje kvartal om stærk fremgang for Plumrose trods devealueringen i februar - men:

- Den økonomiske situation i Venezuela er dog usædvanligt udfordrende med meget høj inflation, begrænset adgang til konvertibel valuta og sandsynlighed for en forestående betydelig devaluering, skrev ØK i regnskabet.

ØK skrev i regnskabet, at devalueringen i februar kostede et engangskurstab på 155 mio. kr. og derudover havde en negativ indvirkning på investeringen i plumrose på 600 mio. kr.