ØK: God underliggende udvikling trods fortsat frustration

ØK oplevede stor regnskabsmæssig fremgang i fødevaredivisionen Plumrose i tredje kvartal - primært på grund af den urealistiske officielle valutakurs for den venezuelanske bolivar.

Foto: LISELOTTE SABROE.
Læs mere
Fold sammen

Men der var også reel fremgang at spore i forretningen, der er begunstiget af en ikke så stærk konkurrence, mens flere forretningsmæssige tiltag også har styrket platformen, lyder meldingen fra ØK's administrerende direktør, Niels Henrik Jensen.

- Det er en rigtig solid forretning, som opereres meget konservativt, og som i perioden også har haft reel fremgang. Det er en fortvivlende situation, at vi på grund af den urealistiske officielle valutakurs ikke kan demonstrere den rigtige fremgang, siger direktøren til Ritzau Finans og uddyber:

- Vi har arbejdet på en betydelig investering i produktionsapparatet og står i dag med en høj kvalitet i produktionsapparatet - på fabrikker, distribution og på svinefarmene - hvor vi konstant øger egen kapacitet. Det betyder også, at vi har øget vores volumen i markedet og taget markedsandele, så når man kigger på det som reel værdi, så er der en fin fremgang på trods af de utroligt vanskelige markedsforhold, siger Niels Henrik Jensen.

I flytteforretningen Santa Fe, der ikke på samme måde er fanget i et politisk jerngreb, har ØK desuden investeret stort i infrastruktur og er gået ind i en række nye lande, blandt andet i Afrika, påpeger direktøren. Derfor er antallet af globale kontrakter steget.

I tredje kvartal omsatte ØK - ifølge de rapporterede tal - for 2271 mio. kr. mod 1989 mio. kr. i samme kvartal sidste år, mens driftsresultatet (EBITDA) blev 241 mio. kr. mod 55 mio. kr. i tredje kvartal 2012.

For årets første ni måneder viser de rapporterede tal en vækst i omsætningen til 6620 mio. kr. fra 5544 mio. kr. i samme periode sidste år, mens driftsresultatet (EBITDA) blev 534 mio. kr. mod 231 mio. kr.

Omregnet til den uofficielle valutakrus i Venezuela var omsætningen i årets første ni måneder ifølge ØK's egne beregninger 2438 mio. kr., mens driftsresultatet (EBITDA) var 128 mio. kr.

/ritzau/FINANS