Øget støtte skyder biogas-fest i gang

En markant øgning i støtten til biogas har fået flere energiselskaber til at investere millioner af kroner i nye anlæg. Til gengæld misser landmændene opturen.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere energiselskaber er netop nu i gang med at investere trecifrede millionbeløb i en stribe af nye anlæg. Det sker blandt andet efter, at EU i februar godkendte, at nye biogasanlæg får 1,15 kroner for hver produceret kilowatt-time samt mulighed for en anlægsstøtte på 30 procent af den samlede byggesum. Det skriver epn.dk.

NGF Nature Energy alene investerer mere end 500 millioner kroner i tre nye biogasanlæg, og selskabet E.ON Danmark har investeret i to biogasanlæg, mens planen er i september at tage spadestikket til en trecifret millioninvestering i et nyt anlæg.

Til gengæld må landmændene spejde langt efter drømmen om et biogas-eventyr. Det fortæller formanden for Foreningen for Danske Biogasanlæg, Aksel Buchholt:

»Desværre er landbruget i vidt omfang hægtet af udviklingen, fordi landmændene efter de seneste kriseår ikke har mulighed for at låne penge til finansiering af biogasanlæg,« siger han til epn.dk.

Ifølge regeringen skal 50 procent af Danmarks husdyrgødning i 2020 omdannes til grøn energi. I dag bliver kun syv procent af gyllen til biogas, skriver epn.dk.