Øget containertrafik tager pusten fra USA's havne

Havnene på den amerikanske østkyst er ikke i stand til at levere tilstrækkelig lagerplads til at imødekomme den øgede containertrafik.

roblemet ventes at blive forværret, når udvidelsen af Panama-kanalen står færdig, viser ny rapport

Det skriver Wall Street Journal.

I takt med, at Panama-kanalen bliver udvidet, er lokale myndigheder i gang med gøre havne dybere, hæve broer og forbedre infrastrukturen for at forberede en æra med markant større skibe. Men hvad angår lagerplads sakker de fleste havne bagud.

Ifølge en ny rapport fra mæglerfirmaet CBRE er lagerpladsen i østkystens havne blot steget med 1,2 pct. mellem 2012 og 2014. I samme periode er den gennemsnitlige lagerledighed imidlertid faldet fra 14,6 pct. til 11,3 pct., og rapporten konkluderer således, at der med tiden kommer til at opstå problemer med manglende lagerplads.

Panama-kanalen ventes at stå færdig i april 2016, og til den tid kan skibe med en kapacitet på op mod 18.000 tyvefodscontainere (teu) passere kanalen mod maksimalt 10.000 teu i dag.

- Fra da af kan man lade gigantiske skibe sejle direkte til østkysten, og det kommer til at ændre måden, hvorpå varer bliver distribueret, skriver Carla Lopez, researchchef for CBRE i Latinamerika, i rapporten.

Der bliver ifølge Wall Street Journal brugt omkring 30 mia. dollar på at forberede havnene på østkysten til at kunne håndtere de gigantiske skibe.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk