OECD vil de multinationale selskabers skattespekulation til livs: Hele verden skal have nye skatterettigheder

OECD offentliggjorde onsdag et udkast til nye, fælles skatteregler. Organisationen ønsker et opgør med de nuværende, fordi internationale selskaber kan udnytte huller til at betale mindre i skat. Politisk chef hos Mellemfolkeligt Samvirke kalder det en »lappeløsning«, men ser positivt på forslaget.

OECD offentliggjorde onsdag et forslag om at modernisere de skatteregler, der i dag gør det muligt for internationale techgiganter som Amazon, Apple, Facebook og Google at slippe afsted med ikke at betale skat i mange af de lande, hvor de multinationale selskaber opererer. De nuværende regler har en række huller, som man med et nyt, fælles regelsæt håber at lukke. REUTERS//File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS FILE PHOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden, hvor store, digitale multinationale selskaber som Google, Facebook og Apple har kunnet fordele deres overskud rundt omkring i verden for at minimere deres skatteregning, er formentligt snart forbi. Sådan lyder meldingen onsdag fra OECD.

»I en digital tidsalder kan tildelingen af skatterettigheder ikke længere afgrænses af fysisk tilstedeværelse,« lyder det fra OECD ifølge Financial Times.

Står det til OECD, skal de nuværende regler, som altså har muliggjort, at det helt lovligt har været muligt at flytte aktiver strategisk rundt for at undgå et skattesmæk, erstattes af et nyt regelsæt, der gælder på tværs af landegrænser.

Målet med forslaget er, at det vil gøre det muligt for de respektive lande at inddrive skat fra de multinationale selskabers aktivitet i landet, mens det samtidigt også sætter en stopper for skattespekulationer.

Til Berlingske siger Lars Koch, politisk chef hos Mellemfolkeligt Samvirke, at OECDs udmelding for ham at se er »en lappeløsning på et system, der er brudt sammen«. Ifølge Lars Koch har den store udfordring gennem tiden været, at der ikke var fællesregler, fordi det gjorde det muligt for selskaberne at finde de huller, som var fordelagtige i forhold til at undgå at betale skat.

»Fællesregler gør det nemmere at lukke hullerne, og det bliver også nemmere for selskaberne at navigere i. Der har længe været en illusion om, at skat er et område, hvor landene har suverænitet, men den eneste måde, hvorpå vi kan genvinde den suverænitet, er ved at arbejde sammen. OECDs udmelding er positiv, fordi man forsøger at gøre noget på et fælles plan for at sikre sig mod, at landene etablerer individuelle løsninger, men det er stadig en lappeløsning,« siger Lars Kock.

Nye skatterettigheder

Helt konkret lyder forslaget på, at landene får to nye »skatterettigheder«.

Først og fremmest skal de nye regler, som OECD håber at indføre, sikre, at det bliver muligt for det enkelte land at inddrive skat fra digitale multinationale selskaber som eksempelvis Facebook og Google, selvom selskaberne ikke er fysisk tilstede i landet. Skatten i det enkelte land skal udregnes ved at sammenholde selskabets aktivitet her med indtjeningen globalt.

Det betyder eksempelvis, at Netflix skal betale skat i det land, hvor en ny kunde tilmelder sig streamingtjenesten, uanset om selskabet har en filial i det pågældende land eller ej.

Derudover skal forslagets anden del også sikre, at det for opblomstrende økonomier, hvor multinationale selskaber agerer, men ikke fysisk eksisterer, også vil være muligt at inddrive skat. Det skal igen ske ud fra en antagelse om, hvad der er proportionalt mellem selskabets aktiviteter og globale indtjening.

Den del af forslaget kan eksemplificeres ved, at diverse brands, der sælger via webshops, skal betale skat i det land, hvor kunden bestiller fra og ikke kun i det land, hvor brandet stammer fra og fysisk hører til.

Med forslaget bryder OECD dermed med den indtil nu eksisterende forestilling om, at lande kun kan opkræve skat fra selskaber, der er fysisk tilstede på deres territorium.

Lars Kock fortæller, at det er første gang, at OECD stiller et forslag, hvor der er elementer af en fordeling af dele af overskuddet efter en formel. Han forklarer, at man hos Mellemfolkeligt Samvirke ser frem til, at der senere på året fremlægges et forslag angående etableringen af en minimumsskat globalt.

»Forslaget fra OECD er måske et opgør med det armslængdeprincip, der ellers har været kendetegnende indenfor skatteområdet på globalt plan, som er brudt sammen i kraft af de digitale virksomheder,« siger Lars Koch.

Margrethe Vestager var i går til høring i Europa-Parlamentet inden hun kan godkendes som viceformand – med ansvar for det digitale område – og konkurrencekommisær i den nye kommision. Her gentog den forhenværende minister, at hvis ikke det lykkedes at etablere et globalt fællesregelsæt indenfor beskatningen af mulitinationale selskaber, så er Europa klar til at gå forrest på egen hånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU.

Margrethe Vestager: »EU er parat til at gå forrest«

OECD håber, at man med indholdet af det nye forslag kan sikre etableringen af et nyt og stabilt internationalt skattesystem, der i højere grad tager højde for den digitale tidsalder, den globaliserede verden nu befinder sig i. Det gør det gamle regelsæt, der snart har 100 år på bagen, nemlig ikke, hvis man spørger organisationen.

Målet hos OECD er, at man kan samle tilslutning fra alle G20-lande inden slutningen af januar 2020, så man kan komme i gang med at definere, hvad det nye regelsæt helt præcist skal indeholde.

Det lyder fra OECD, at man henover sommeren har fået indikationer af, at forslaget formentligt vil blive støttet af ledende, globale økonomier, og det er håbet, at man med den støtte i ryggen kan lykkes med at overtale andre lande fra at etablere nationale skatteregler, som ifølge OECD kun vil bidrage med øgede spændinger på markedet.

Noget kunne dog tyde på, at OECD får lidt svært ved at opnå dette, for Østrig og Italien har eksempelvis allerede besluttet, at man selv vil indføre skat mod giganterne. Det forventes derudover også, at Frankrig, Storbritannien og Spanien også vil gå egne veje i forhold til at indføre skat for teknologikæmperne. Årsagen til denne enegang skyldes, at det endnu ikke er lykkedes EU at finde en løsning, selvom EUs finansministre ellers mødtes om netop dette problem tilbage i marts måned.

Margrethe Vestager var i går til høring i Europa-Parlamentet i kraft af sin rolle som viceformand – med ansvar for det digitale område – og konkurrencekommissær i den nye EU-Kommission. Her gentog hun, at man afventer OECD, fordi man fortsat ønsker en løsning på tværs af kontinenterne, men at man i EU er parat til at gå forrest, hvis det ikke lykkedes.

Vindere og tabere

Hvis det lykkedes OECD at få organisationens forslag igennem, så vil store lande som USA, Kina, Tyskland, Italien, Frankrig og Storbritannien samt hurtigt voksende økonomier stå tilbage som vindere, fordi de vil få en øget mulighed for at opkræve skatter i form af selskabernes salg på deres jord.

På den anden side står selskaberne, der kommer til at tabe penge på det nye forslag. Det samme vil lande, som eksempelvis Irland – hvor Google har hovedsæde – der har en lav skattesats, fordi selskaberne ikke længere vil betale al deres skat her, men i stedet skal fordele den over de lande, hvori selskabet opererer. Blandt taberne vil lukrative skattely også befinde sig.

Hos Amazon byder man dog OECDs forslag velkomment trods udsigten til at skulle betale flere penge i skat. Techgiganten kalder udkastet til et nyt regelsæt for »et vigtigt skridt i den rigtige retning«. Man ønsker også at fortsætte med at støtte op om og bidrage til OECDs arbjede mod at nå en »konsensusbaseret løsning med respekt for beskatning i global økonomi under udvikling«.

»At nå en bred international aftale om ændringer af grundlæggende internationale skatteprincipper er afgørende for at begrænse risikoen for dobbeltbeskatning og en forvrængning af unilaterale foranstaltninger samt for at skabe et miljø, der fremmer vækst i den globale handel. Det er vigtigt for de millioner af kunder og sælgere, som Amazon bakker op om rundt omkring i verden,« lyder det fra Amazon.